Feb 22, 2018 Last Updated 1:30 PM, Feb 20, 2018

Hondos Center: Άρωμα επιτυχία που διαρκεί…

Published in businessstories
Read 1402 times
Rate this item
(1 Vote)
Παρά την κρίση, η oικογένεια Χόντου με τα πολυκαταστήματα συνεχίζει να είναι όρθια, παρά την μείωση των τζίρων κατά 35%- 40%. Ο Όμιλος το τελευταίο διάστημα είναι στα πολύ δύσκολά του. Η επισκεψιμότητα στα μαγαζιά έχει μειωθεί κατά 60%, όμως τα τριήμερα προσφορών σε επώνυμα καλλυντικά «ζεσταίνουν» με ρευστό τα ταμεία.
Οι αδερφοί Χόντου εδώ και χρόνια επιμένουν σε ένα ιδιότυπο και… συντηρητικό management. Όσο για τις οικονομικές επιδόσεις των καταστημάτων τους αυτέςσυνεχίζουν να είναι… «Άγραφα» εξού και η καταγωγή των πέντε Αδερφών (Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης). Τα οικονομικά βάρη, ο δανεισμός των καταστημάτων συνεχίζει να είναι επτασφράγιστο μυστικό… για πολλούς στην αγορά. Σύμφωνα με στελέχη εταιριών καλλυντικών το κατάστημα της Ομόνοιας και της Γλυφάδας του Νίκου Χόντου είναι από τα πρώτα σε επίπεδο τζίρων. Μετά έρχεται το κατάστημα στην Ερμού του Αργύρη Χόντου. Στα ίδια επίπεδα με της Ερμού κινείται και το κατάστημα στην Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη του Γιάννη Χόντου. Δύσκολα είναι τα οικονομικά για τα καταστήματα στην Ιπποκράτους και στην Ν. Ιωνία του Γιώργου Χόντου.
Το «στρατηγείο» των Χόντων βρίσκεται στην Σταδίου 10 στον 7 όροφο. Εκεί τα αδέρφια βρίσκονται και συζητούν για την πορεία των καταστημάτων τους και τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνουν ώστε να διατηρήσουν ανοιχτά τα “hontos center” σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Από το 2010 έως σήμερα οι αδερφοί Χόντου έχουν προχωρήσει σε 4 φορές μειώσεις προσωπικού , ενώ το κλασσικό ωράριο έχει γίνει για πολλούς υπάλληλους 6ώρο και τετράωρο.
 
Το ιδιότυπο… ιδιοκτησιακό καθεστώς
 
Η δομή του ομίλου δεν είναι συνηθισμένη καθώς υπάρχουν ξεχωριστές ιδιοκτησίες και είναι πολύ δύσκολο να απεικονίζεται μια ενιαία εικόνα για τις επιδόσεις του ομίλου. 
Η Hondos Center ΑΕΕ Πολυκαταστήματα είναι η δικαιούχος του σήματος Hondos Center και λειτουργεί έξι δικά της καταστήματα.
Σε κάποια άλλα καταστήματα έχει παραχωρήσει άδεια μη αποκλειστικής χρήσης του σήματος (ιδιοκτήτες είναι μέλη της οικογένειας Χόντου) και σε ορισμένα συνεργάζεται με δικαιόχρηση (franchising). Η αλυσίδα Hondos Center είναι αμιγώς ελληνική και διαθέτει 74 καταστήματα πανελλαδικά, ενώ στις καλές εποχές ο αριθμός πλησίαζε τα 80 καταστήματα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι: «Όλα τα καταστήματα είναι αυτοτελείς και ανεξάρτητες μεταξύ τους επιχειρήσεις και οι συναλλαγές τους με τρίτους γίνονται στο όνομά τους και για λογαριασμό τους με δικό τους εμπορικό και οικονομικό κίνδυνο» αναφέρουν από την εταιρεία απαντώντας εμμέσως στις φήμες της αγοράς για εταιρείες δύο ή τριών ταχυτήτων μέσα στον όμιλο.
Eπίσης, επισημαίνουν από την Διοίκηση του Ομίλου ότι «ενδεχομένως να παρατηρείται και μεμονωμένη περίπτωση με δυσχέρεια έναντι των προμηθευτών και των συνεργαζόμενων τραπεζών».
Ελληνικά brands
Τα τελευταία χρόνια τα πολυκαταστήματα Hondos Center επενδύουν σταθερά στον τουρισμό και φροντίζουν ώστε οι τουρίστες που επισκέπτονται κάποιο από τα καταστήματα Hondos Center να έχουν στη διάθεσή τους μια μεγάλη ποικιλία και σε Ελληνικά προϊόντα. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προβολή και παρουσίαση των Ελληνικών brands όπως APIVITA, KORRES , FRESH LINE, FREZYDERM, σαπούνια και καλλυντικά προϊόντα με βάση την ελιά, για αυτό και τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν τις πρώτες επιλογές στα ψώνια των τουριστών, βοηθώντας παράλληλα να γίνουν γνωστά και δημοφιλή στο εξωτερικό, αφού οι τουρίστες τα αναζητούν και στις χώρες τους.
 
H καταχώριση… «Μένουμε Ελλάδα»
 
Με μία λιτή καταχώρηση στις 13 Μαρτίου, σε επιλεγμένα… Κυριακάτικα φύλλα τα Hondos Center αναφέρουν τα ακόλουθα:
"Τα Hondos Center αγαπούν την Ελλάδα, τις Ελληνίδες, τους Έλληνες.
Δραστηριοποιούμαστε στη χώρα μας και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει τις δυσκολίες, με τη συμβολή όλων μας.
Τα Hondos Center μένουν και παραμένουν Ελλάδα, για να συνεχίσουν να ενισχύουν την Ελληνική αγορά και να συντηρούν Ελληνικές οικογένειες απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν θα φύγει από εδώ για άλλες χώρες η έδρα της εταιρείας μας γιατί η καρδιά μας χτυπάει εδώ. Εμπιστευόμαστε την Ελλάδα και τους πολίτες της. Hondos Center, Μένουμε Ελλάδα!!!"
 
H διαδρομή
Οι αινιγματικοί ιδιοκτήτες κατάγονται από τα Άγραφα της Ευρυτανίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967, καθώς τα μέλη της οικογένειας διείδαν πρώτοι από όλους ότι η Ελληνίδα ήταν πλέον σε θέση να ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημά της για προϊόντα προσωπικής φροντίδας και όπως αποδεικνύει η ιστορία είχαν απόλυτο δίκιο. Η γυναικεία φιλαρέσκεια ήταν ο καλύτερος σύμμαχός τους αλλά και οι ίδιοι με σκληρή προσωπική εργασία γιγάντωσαν τον όμιλο. Μάλιστα, από τη δεκαετία του '90 και μετά οι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου ενισχύθηκαν σημαντικά.
Παράλληλα, έκαναν το «κόλπο γκρόσο» με την κίνηση να τοποθετήσουν στα καταστήματα τους και προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, είδη σπιτιού, αξεσουάρ για τη γυναίκα, τον άνδρα και το παιδί αλλά και επώνυμα ρολόγια και κοσμήματα αφού έμπαινες στο κατάστημα για να αγοράσεις ένα είδος και έφευγες με πέντε.
 
ΠΗΓΗ: FMVOICE.GR
 
Last modified on Monday, 11 April 2016 21:06

Find Us on Facebook