Jul 21, 2017 Last Updated 4:39 PM, Jul 21, 2017
Γιάννης Σκούφης

Γιάννης Σκούφης

Σε ποιο δήμο της Αττικής μπορείς να έχεις τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να περάσεις τα «σύνορά» του; Ποιος δήμος προσφέρεται για διασκέδαση, ποιος προσφέρει εκπαίδευση και ποιος δίνει τη δυνατότητα άθλησης στους δημότες του;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες 58 δήμων της Αττικής προς τους δημότες τους απαντά έρευνα που πραγματοποίησε εργαστήριο του ΕΜΠ που αφορά τη γεωγραφία της ανθρώπινης καθημερινότητας, αξιοποιώντας την καθημερινή ζωή και τις μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων των πόλεων για τις δραστηριότητές τους και όχι όσα τυπικά οι ίδιοι οι δήμοι διατείνονται ότι παρέχουν.
 
Πρώτος δήμος από την άποψη της αυτάρκειας και της υπερ-τοπικότητας αναδείχθηκε ο Δήμος Νίκαιας - Ρέντη, ένας δήμος δηλαδή που μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τους δημότες του όσο και άλλους πολίτες (ετεροδημότες) πολλαπλώς προσφέροντας δραστηριότητες που αφορούν την εργασία, τις αγορές, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το νοικοκυριό αλλά και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Στο ίδιον τομέα ακολουθούν κατά σειρά «σκορ» οι δήμοι: Αθηναίων, Αμαρουσίου, Ζωγράφου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Πειραιώς, Χαλανδρίου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ηρακλείου (Αττικής) - Φυλής, Χαϊδαρίου, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Λαυρεωτικής, Αγίας Παρασκευής, Γαλατσίου, Αγίων Αναργύρων, Κερατσινίου, Αλίμου, Μεταμορφώσεως, Αχαρνών, Παλαιού Φαλήρου και Βύρωνος.
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ειδικότερα από τη ερευνήτρια κ. Ευφροσύνη Πλύκα και τον καθηγητή Γεώργιο Φώτη μέσω προσωπικών καταγραφών. Συγκεκριμένα, 380 άνθρωποι (51% γυναίκες και 49% γυναίκες, το 86% του συνόλου κάτω των 40 ετών) από όλη την Περιφέρεια Αττικής επί μία εβδομάδα κατέγραφαν συστηματικά τις καθημερινές δραστηριότητές τους, τις μετακινήσεις τους αλλά και τον χρόνο που απαιτήθηκε για να μεταβούν από το ένα σημείο στο άλλο. Ετσι συγκεντρώθηκαν 5.051 «καταχωρίσεις δραστηριότητας», οι οποίες στη συνέχεια αναλύθηκαν από τους ειδικούς προκειμένου να σκιαγραφηθεί το προφίλ κάθε δήμου σε σχέση με τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων του. Ετσι στον Δήμο Ζωγράφου, για παράδειγμα, κυρίαρχη δραστηριότητα αναδεικνύεται η εκπαίδευση, όπως και για τον Δήμο Αιγάλεω, όπως είναι αναμενόμενο, εφόσον σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται πολλά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και τεχνολογικά ιδρύματα. Μεγάλος αριθμός των δήμων που εξετάστηκαν, συγκεκριμένα 24 δήμοι της Αττικής, χαρακτηρίζονται περιοχές «ελεύθερου χρόνου». Οσον αφορά την «εργασία», αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι πρέπει να φύγουν από τον δήμο που κατοικούν για να εργαστούν, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι κανένας από τους 58 δήμους της Αττικής που μελετήθηκαν δεν χαρακτηρίζεται περιοχή βασικά «αγορών».
Στους δήμους Νίκαιας, Αιγάλεω, Ασπροπύργου και Αγίου Δημητρίου οι δημότες αναφέρουν ως κυρίαρχη δραστηριότητα την εργασία, ενώ στους δήμους Πεντέλης, Φιλοθέης - Ψυχικού, Παπάγου - Χολαργού και Παλλήνης ως κυρίαρχη δραστηριότητα των δημοτών εμφανίζεται ο αθλητισμός.
Για λόγους εκπαίδευσης μεγάλος αριθμός πολιτών (80%) από το Περιστέρι μεταβαίνει σε άλλους δήμους. Το 55% των κατοίκων της Μεταμόρφωσης μετακινείται για να εργαστεί και το 69% των κατοίκων της Λαυρεωτικής πάει σε άλλους δήμους για να διασκεδάσει.
Πηγή: kathimerini.gr
Tagged under
Ιταλοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Neurologico Mediterraneo Neuromed (I.R.C.C.S.), ειδικοί σε θέματα δίαιτας και διατροφής, υποστηρίζουν ότι οι υδατάνθρακες στο πιο παραδοσιακό πιάτο της χώρας τους έχουν απλά “κακή φήμη”.
Η έρευνά τους έδειξε ότι η μακαρονάδα ΔΕΝ παχαίνει, αλλά, αντιθέτως, τα ζυμαρικά συνδέονται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και μπορούν να βοηθήσουν άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος!
Αφότου ανέλυσαν τα δεδομένα από δύο σημαντικές επιδημιολογικές μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν ήταν συνδεδεμένη με υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας. Βρήκαν το αντίθετο!
“Με την ανάλυση ανθρωπομετρικών δεδομένων των συμμετεχόντων και των διατροφικών τους συνηθειών, βρήκαμε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών, σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν, δεν σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής, George Pounis.
“Ο κόσμος πιστεύει ότι τα ζυμαρικά κάνουν κακό σε όποιον θέλει να χάσει βάρος (…) Και μερικοί άνθρωποι τα κόβουν εντελώς από τα γεύματά τους. Υπό το πρίσμα αυτής της έρευνας, μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι μια σωστή στάση”, πρόσθεσε η Licia Iacoviello, επικεφαλής στο Εργαστήριο Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας της Neuromed.
Η Iacoviello λέει ότι οι οπαδοί της μεσογειακής διατροφής μπορούν να καταναλώνουν κανονικά ζυμαρικά, όπως θα έκαναν και με άλλα συστατικά της διατροφής τους: με μέτρο!
Οι έρευνες που υπερασπίζονται την κατανάλωση ζυμαρικών επισήμαναν το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι ο ρόλος των ζυμαρικών στην Μεσογειακή διατροφή προηγείται κατά πολλών ετών της σύγχρονης “επιδημίας” παχυσαρκίας και διαβήτη. Επομένως, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ζυμαρικά, τότε αυτό δεν είναι καθαυτά τα ζυμαρικά, αλλά το γεγονός ότι συχνά αποτελούν “όχημα” για υπερβολικά λιπαρές σάλτσες. Και λένε ότι αυτές οι σάλτσες είναι που κάνουν την μεγαλύτερη “ζημιά” στον ΔΜΣ. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature journal Nutrition & Diabetes.
www.healthweb.gr
 
Ο Αντώνης Ρέμος άφησε για λίγο την αγαπημένη του Γλυφάδα για να πάει στο Μαυροβούνιο. Από το ταξίδι αυτό όμως δεν βγήκε ζημιωμένος... Ο γνωστός τραγουδιστής συμμετείχε στο Triton Super High Roller Series και πήρε το βραβείο των 218.000 ευρώ.
 
remospoker1
 
Σε διεθνές τουρνουά πόκερ συμμετείχε για πρώτη φορά ο Αντώνης Πασχαλίδης ή κοινώς Αντώνης Ρέμος, ο οποίος κατέκτησε την 7η θέση στη διοργάνωση.
Tagged under
Την κατασκευή έξι πολύ ψηλών κτηρίων-ως 200 μέτρα, και παράλληλα μία ζώνη ψηλών κτηρίων (ως 50 μέτρα) περιμετρικά από το Μητροπολιτικό Πάρκο περιλαμβάνει η πρόταση των επενδυτών, με βάση το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που έχει κατατεθεί και περιλαμβάνει και ειδική μελέτη– αιτιολογική έκθεση για τη χωροθέτηση υψηλών κτιρίων στην αξιοποίηση της έκτασης.
Με βάση την αιτιολόγηση, με τα κτίρια- τοπόσημα δημιουργείται μία πρωτότυπη αρχιτεκτονική λύση, που αποβλέπει να καταστήσει την έκταση στο σύνολό της σημείο προορισμού  (landmark destination). Τα κτήρια αυτά, τα οποία θα διαμορφώσουν μία εντελώς νέα και σύγχρονη γραμμή ορίζοντα (skyline) για την πόλη της Αθήνας, είναι σε θέση να της προσδώσουν -σε συνδυασμό με άλλα καινοτόμα στοιχεία της ανάπτυξης- τον χαρακτήρα διεθνούς τουριστικού προορισμού.
Στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι ο συνδυασμός των μεμονωμένων υψηλών κτηρίων από κοινού με τα χαμηλά ή μεσαίου ύψους κτίσματα της μελέτης αξιοποίησης του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού απελευθερώνει μεγαλύτερο ποσοστό φυσικού εδάφους στην ανάπτυξη, αφήνει το αυξημένο πράσινο να διεισδύσει στις κατασκευές, βελτιώνει το μικροπεριβάλλον της περιοχής με ευεργετικά αποτελέσματα, αναβαθμίζει την αισθητική εικόνα και την γραμμή ορίζοντα της περιοχής και βελτιώνει αισθητά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
Ειδικότερα:
- Είναι αναγκαία η δόμηση των υψηλών κτηρίων για ανταπόκριση στη παρ. ε του Άρθρου 1 του Νόμου 4062/2012 για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών, εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς.
-Η ανάπτυξη γίνεται με πρότυπα σχέδια και μεθόδους για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου του Σαρωνικού και την στροφή της πόλης προς την θάλασσα όχι με τείχος οικοδομημάτων και αποκλεισμό των εσωτερικών κτηρίων από την θέα και την εύκολη πρόσβαση στην ακτή).
- Συνειρμικά είναι αναγκαία τα υψηλά κτίρια σαν επίκληση της προηγούμενης εικόνας της περιοχής του αεροδρομίου με τον Πύργο Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας και τους δυο υδατόπυργους επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Προτείνεται γι' αυτό συνύπαρξη και ενίσχυση των παλαιών τοπόσημων της εποχής εκείνης με νέα τοπόσημα, που σηματοδοτούν τη νέα ανάπτυξη, περισσότερο εντυπωσιακά και περισσότερο χρηστικά με πολλαπλές δραστηριότητες. Πρέπει να επισημανθεί πάντως, για μια ακόμη φορά, ότι η μελέτη στη φάση αυτή δεν αποτελεί αρχιτεκτονική λύση , αλλά πολεοδομική πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού.
-Συνθετικά είναι αναγκαία η δόμηση των υψηλών κτηρίων για την όσο το δυνατόν μικρότερη κάλυψη και αύξηση του πράσινου χώρου και του φυσικού εδάφους στις γειτονιές σε άμεση σχέση και σε αλληλοδιείσδυση με το πράσινο του Μητροπολιτικού πάρκου
- Περιβαλλοντικά κρίνεται ως αναγκαία για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα από την θάλασσα και των
αερίων ρευμάτων από τον Υμηττό κατά την εαρινή και τη θερινή περίοδο
- Τα υψηλά κτίρια που προτείνονται θα είναι τεχνικά πρωτοπόρα έτσι ώστε να εισαγάγουν νέες προηγμένες τεχνολογίες σε σχέση με την αντισεισμικότητα, το βάρος και τον τρόπο της κατασκευής, το κόστος, εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση ύδατος, συλλογή και διαχωρισμό απορριμμάτων, κλπ.
-Επιπλέον, επανεισαγάγουν την συνθετική ιδέα του υψηλού κτηρίου στην ελληνική αστικότητα, αλλά με νέους όρους σε αντιπαράθεση με τα ολιγότερο επιτυχή παραδείγματα υψηλών κτηρίων του παρελθόντος στον πυκνό αθηναϊκό αστικό ιστό και να αναδείξουν νέες μορφές αστικής ανάπλασης.
Τα αποτελέσματα, με βάση πάντα την έκθεση αιτιολόγησης θα είναι - η προσέλκυση επενδύσεων και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία της Αττικής και εν γένει της χώρας καθώς και η ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας και η ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική Μητρόπολη , τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας και σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.
Ως προς τα έξι κτήρια:
1. Μητροπολιτικό Πάρκο: Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων
Το κτήριο αυτό θα είναι το μοναδικό ψηλό κτήριο του Μητροπολιτικού Πάρκου. Η ανάγκη χωροθέτησής του στο πάρκο προκύπτει πρωτίστως από το ότι θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και προσανατολισμού στην -εξαιρετικά μεγάλη- έκταση των 2.000.000 τ.μ. του Πάρκου. Είναι δηλαδή επιβεβλημένη στην περιοχή του πάρκου η ύπαρξη ενός τοποσήμου ορατού από κάθε σημείο του, αλλά και ενός τόπου συνάντησης για τους επισκέπτες.
Αρχιτεκτονικά το κτήριο θα βρίσκεται ''σε διάλογο'' με το υφιστάμενο εμβληματικό κτήριο Saariner, ενώ παράλληλα αναμένεται να προσφέρει μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες, καθώς θα περιλαμβάνει παρατηρητήριο (Hmax 200m) με θέα σε όλο το λεκανοπέδιο, στα βουνά που το περιτριγυρίζουν και στον Αργοσαρωνικό.
Λειτουργικά το κτήριο κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου το Πάρκο να καταστεί διεθνής προορισμός. Όπως είναι γνωστό, σε όλες τις δυτικές χώρες πάρκα τέτοιου μεγέθους αποτελούν χώρους διοργάνωσης και διενέργειας σημαντικών αθλητικών και μουσικών εκδηλώσεων. Επομένως, ένα τέτοιο κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει αθλητικές και μουσικές διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του Πάρκου και να λάβει αυτό διεθνή αναγνωρισιμότητα.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι ο Ν.4062/2012 προβλέπει ρητά τη δυνατότητα κατασκευής ενός ψηλού κτηρίου στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Είναι προφανές ότι ο νομοθέτης αντιλήφθηκε όλα τα παραπάνω και για τον λόγο αυτό έκανε ρητή αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης ενός κτιρίου, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς και τοπόσημο.
2. Παράκτιο μέτωπο (ΠΜ-Α1) - Ψηλό Κτίριο κατοικιών στην περιοχή της Μαρίνας
Το κτήριο αυτό επίσης προβλέπεται ρητά από τον Ν.4062/2012, καθώς θα έχει ιδιαίτερη προβολή λόγω της θέσης του σε καίριο σημείο της ακτογραμμής. Από πλευράς συνολικού σχεδιασμού το κτήριο έχει ιδιαίτερα σημασία, καθώς θα είναι ορατό από τη θάλασσα και τον αέρα, πιθανόν μάλιστα ως «πρώτη εικόνα» των επισκεπτών στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα προσδώσει ενδιαφέρον στο σύνολο του παραλίου μετώπου της Αττικής. Για τον λόγο αυτό, πρόκειται να σχεδιαστεί από αρχιτέκτονα διεθνούς φήμης που θα επιλεγεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Σκοπός του σχεδιασμού του θα είναι να αποτελέσει ένα σύμβολο-τοπόσημο, που παράλληλα θα διασφαλίσει μία «ανοιχτή ακτή», με πολλούς ελεύθερους χώρους και ανοικτό ορίζοντα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Λειτουργικά το κτήριο αυτό θα αποτελέσει μία καινοφανή πρόταση για σύγχρονες κατοικίες, που θα ανανεώσει ουσιαστικά την τυπολογία κατοικιών του λεκανοπεδίου. Θα πληροί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και αισθητικά πρότυπα, συνδυάζοντας παράλληλα και κοινωφελείς δραστηριότητες εξυπηρέτησης της κατοικίας (φύλαξη και αναψυχή παιδιών, γυμναστήριο, αναψυχή και ευεξία ενηλίκων κ.λπ.). Οι κατοικίες του πύργου θα έχουν εξαιρετική θέα προς το Μητροπολιτικό Πάρκο, τη μαρίνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού κόλπου.
3. Δρόμος Περιπάτου (Promenade) (Α-Π2) - Κτήριο μικτών χρήσεων στον χώρο περιπάτου
Η ζώνη αυτή γειτνιάζει με οικιστική περιοχή του Κάτω Ελληνικού, η οποία βρίσκεται ενσωματωμένη στην περιοχή ανάπτυξης. Πρόκειται δηλαδή για μία ζώνη υφιστάμενου αστικού ιστού, η οποία συνορεύει σε όλη της την περίμετρο με το ακίνητο. Λαμβάνοντας αυτό το δεδομένο υπόψη, κρίθηκε επιβεβλημένο να δοθεί προτεραιότητα στην ήπια σύνδεση της περιοχής αυτής με την ανάπτυξη.
Από πλευράς σχεδιασμού το κτήριο καλείται να αποτελέσει τοπόσημο της περιοχής, συγκεντρώνοντας τη δόμηση καθ' ύψος, ώστε να μειωθεί η κάλυψη στην περιοχή και να επιτευχθεί η λειτουργική ενοποίηση με την υφιστάμενη «γειτονιά», καθώς και να διασωθεί η επαφή της τελευταίας με το Μητροπολιτικό Πάρκο. Η θέση του είναι καθοριστικής σημασίας, αφού βρίσκεται στην κατάληξη του διαδρόμου περιπάτου (που συνδέει τη Λεωφόρο Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης) και βρίσκεται πολύ κοντά στον οδικό άξονα που διατρέχει το Πάρκο και συνδέει τις δυτικές με τις ανατολικές γειτονιές. Παράλληλα, το υψηλό αυτό κτήριο σηματοδοτεί την είσοδο στο Πάρκο από τη θάλασσα, ή αντίστροφα το τέλος του Πάρκου και την είσοδο στο παράκτιο μέτωπο. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο ως σημείο προσανατολισμού για όσους χρησιμοποιούν το Πάρκο και επιθυμούν να μετακινηθούν από το παράκτιο μέτωπο προς το Πάρκο και αντίστροφα.
Λειτουργικά το κτήριο θα λειτουργήσει ως κτήριο μικτών χρήσεων, με κατοικίες που θα εισαγάγουν ένα νέο πρότυπο στέγασης για την πόλη. Οι όροφοι θα έχουν το ελάχιστο δυνατό βάθος και μεγάλα ανοίγματα, μεταξύ άλλων και για να μην περιορίζεται η θέα στο Μητροπολιτικό Πάρκο και στη θάλασσα. Παράλληλα, η μικρή κάλυψη εξασφαλίζει μεγάλους ελεύθερους χώρους γύρω από τον πύργο, οι οποίοι αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.
4. Πολεοδομικό κέντρο Λεωφ. Βουλιαγμένης (Α- Π4) - Κτήριο Γραφείων & Κτήριο Ξενοδοχείου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
Στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης χωροθετείται μία ζώνη με χρήση πολεοδομικού κέντρου, η οποία είναι η μοναδική σε όλη την ανάπτυξη. Η επιλογή αυτή είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης, καθώς για τον σχεδιασμό λήφθηκε πρωτίστως υπόψη ο χαρακτήρας του όμορου οικιστικού ιστού του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπουλης, ο οποίος έχει κατά βάση χαρακτήρα κέντρου πόλης, συγκεντρώνοντας υπερτοπικές και μητροπολιτικές λειτουργίες.
Επιπλέον, η άμεση επαφή της περιοχής αυτής με τη Λεωφ. Βουλιαγμένης και η εγγύτητα σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς μπορούν να συντελέσουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού πυρήνα, με έντονη δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.
Στην περιοχή αυτή χωροθετούνται δύο ψηλά κτήρια, ένα κτήριο γραφείων και ένα ξενοδοχείο. Αρχιτεκτονικά τα δύο κτήρια σηματοδοτούν την «πύλη εισόδου» προς το Μητροπολιτικό Πάρκο και συνδυάζονται, «συνομιλούν» μεταξύ τους. Θα είναι και αυτά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής προσέγγισης και σχεδίασης, ώστε να αποτελέσουν τοπόσημα και σημεία προορισμού. Ουσιαστικά, τα κτήρια αυτά, με τις σκοπούμενες χρήσεις τους, θα αποτελέσουν τη βάση για τη σύνδεση του υφιστάμενου οικιστικού ιστού με την όλη ανάπτυξη, έχοντας ως κοινό σημείο την υπερτοπικότητα των χρήσεων για την ευρύτερη περιοχή.
Λειτουργικά, το κτήριο των γραφείων θα φιλοξενήσει σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους εργασίας, με σκοπό να προσελκύσει όχι μόνο διεθνείς οργανισμούς, αλλά και αναπτυσσόμενες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Εσωτερικά θα παρέχει ευελιξία, ώστε να μπορεί να καλύψει διαφόρων ειδών απαιτήσεις και ανάγκες. Επιπλέον, η ανάπτυξη καθ' ύψος επιτρέπει τη δημιουργία εκτεταμένων κοινόχρηστων χώρων με ποικίλες συνοδευτικές χρήσεις, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την επικοινωνία και διάδραση των χρηστών του κτηρίου.
Από την άλλη πλευρά, στο κτήριο του ξενοδοχείου θα αναπτυχθεί ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, που θα καλύπτει τις ανάγκες του τουρισμού αναψυχής, ο οποίος θα προέλθει εν μέρει από τις εκδηλώσεις του υψηλού κτηρίου του Πάρκου, και του επαγγελματικού τουρισμού, που θα προκαλέσει ο «συγγενής» πύργος γραφείων, αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή. Παράλληλα, το κτήριο αυτό αναμένεται να διεπιδρά με το εμπορικό κέντρο, που θα λειτουργεί στην ίδια ζώνη πολεοδομικού κέντρου.__
5. Ζώνη Ανάπτυξης A- A1 (πρώην Αεροδρόμιο) - Ολοκληρωμένο Τουριστικό συγκρότημα
Στην περιοχή αυτή χωροθετείται ένα υψηλό κτήριο που θα φιλοξενήσει ένα ολοκληρωμένο θέρετρο 5 αστέρων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται καζίνο και συνεδριακό κέντρο. Η αρχιτεκτονική σχεδίαση θα είναι ιδιαίτερα σύγχρονη και εντυπωσιακή, καθώς ο ρόλος του συγκροτήματος είναι να ενισχύσει σημαντικά την επισκεψιμότητα της όλης ανάπτυξης.
Κρίνεται, δηλαδή, αναγκαία η χωροθέτηση μίας εγκατάστασης μεγάλου ύψους και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, η οποία να μπορεί να αποτελέσει προορισμό παγκόσμιου βεληνεκούς και να είναι καθ' εαυτή αναγνωρίσιμη ως προορισμός - τοπόσημο. Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής είναι μονόδρομος, καθώς μία τέτοια εγκατάσταση θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με εκτατεμένους πυρήνες πρασίνου, ενώ παράλληλα να επικοινωνεί με τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και γενικότερα με το παράκτιο μέτωπο. Λειτουργικά το κτήριο πρόκειται να συνδυάσει τις χρήσεις συνεδριακού κέντρου και καζίνο στη βάση του, πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί το πολυτελές ξενοδοχείο. Η κυκλοφορία των επισκεπτών πρόκειται να ενισχυθεί από πεζογέφυρα, που θα συνδέει την περιοχή του πρώην αεροδρομίου με το παράκτιο μέτωπο. Το συγκεκριμένο συγκρότημα αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο της ανάπτυξης, καθώς θα συνδυάζει διάφορες λειτουργίες, κινήσεις και επίπεδα, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική αντίστοιχων υποδομών, αλλά υπερέχοντας αυτών λόγω της φυσικής του θέσης.
6. Κτήρια συλλογικής κατοικίας σε επαφή με το Πάρκο
Η χωροθέτηση σειράς ψηλών κτηρίων (ύψους έως 70 μέτρα στις περιοχές Α-Π1, Α-Π2 και 50μ στις Α-Π3, Α-Π5, Α-Π6) διάσπαρτα στη περίμετρο του Πάρκου αποτελεί μία από τις βασικές σχεδιαστικές επιλογές του διεθνούς φήμης και βραβευμένου γραφείου Foster and Partners. Σκοπός της πρότασης είναι πρωτίστως η σημαντική αύξηση και διασύνδεση των ελεύθερων χώρων, ώστε να καταστεί δυνατή η διείσδυση του Πάρκου στον διαμορφούμενο οικιστικό ιστό. Με τη συγκέντρωση της δόμησης σε διάσπαρτα κτήρια διαφόρων υψών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα δίνουν την εντύπωση αδιάλειπτων πυκνώσεων, αλλά αντίθετα θα προκαλούν ενδιαφέρον με την ευρηματική διάταξή τους, αυξάνονται σημαντικά οι χώροι πρασίνου. Αυτοί ενοποιούνται μεταξύ τους και συνδέονται με το Πάρκο, ώστε να εναρμονίζονται με αυτό και να αποτελούν ένα λειτουργικά άρτιο σύνολο.
Με διαφορετικό σχεδιασμό, εάν δηλαδή η δόμηση παρέμενε διάχυτη και χωρίς σημειακές πυκνώσεις, οι κοινόχρηστοι χώροι θα ήταν περιορισμένοι και το Πάρκο δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στον αστικό ιστό. Θα παρέμενε ουσιαστικά εντελώς αυτοτελές με μία στείρα γειτνίαση προς τις περιοχές των κατοικιών, εφόσον θα διακοπτόταν βίαια στα όρια των ζωνών πολεοδόμησης. Μόνο με τον αισθητό περιορισμό του ίχνους των κτηρίων είναι δυνατή η εξασφάλιση πρόσθετων χώρων πρασίνου, οι οποίοι αποτελούν τη συνέχεια του Πάρκου στα διαμορφούμενα οικοδομικά τετράγωνα των ζωνών πολεοδόμησης.
Επίσης, τα κτήρια χωροθετούνται αμφιθεατρικά, ώστε να μεγιστοποιηθεί, κατά το δυνατόν, η επαφή με το Πάρκο, που θα είναι πραγματικά μοναδικό. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κάτοικοι θα έχουν θέα είτε προς το Πάρκο, είτε προς το βουνό, είτε προς τη θάλασσα (είτε και συνδυασμό των παραπάνω) και έτσι θα αξιοποιηθεί πλήρως η μοναδική τοποθεσία των κτηρίων αυτών.
Από πλευράς σχεδιασμού, η επιλογή επιβάλλεται ως η βέλτιστη -αν όχι η μοναδική- λύση για την αξιοποίηση της άμεσης οπτικής και λειτουργικής σχέσης με το Πάρκο.
Λειτουργικά τα κτήρια αυτά θα φιλοξενήσουν σύγχρονες κατοικίες, με πολλούς κοινόχρηστους χώρους και πολλές συνοδευτικές της κατοικίας χρήσεις (ενδεικτικά, χώροι άθλησης κλειστοί και υπαίθριοι, γυμναστήρια, αίθουσες συνάθροισης, χώροι απασχόλησης και φύλαξης παιδιών, μικρές μονάδες εστίασης, spa κ.λπ.). Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των μέγιστων δυνατών αναγκών των κατοίκων, που όχι μόνο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, αλλά θα έχει και μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος (με τον περιορισμό μετακινήσεων).
Τέλος, είναι προφανές ότι κατά τον σχεδιασμό των κτηρίων αυτών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο συνδυασμό υψών και διατάξεων, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά πρωτότυπο και εντυπωσιακό. Με τον τρόπο αυτό, και τα ψηλά κτήρια περιμετρικά του Πάρκου αναμένεται να λειτουργήσουν ως τοπόσημα.
Πηγή: newmoney.gr
 

Πάνω από 1200 παιδιά συμμετείχαν στην τελετή λήξης του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης του δήμου Γλυφάδας. Τα χαμόγελα, οι φωνές και τα γέλια των μικρών γλυφαδιωτών – αλλά και των γονιών – έδωσαν ένα ιδιαίτερο ρυθμό χθες το απόγευμα στο νέο χώρο εκδηλώσεων στην 3η μαρίνα.  

dimior1

dimior3

Οι ξυλοπόδαροι έδιναν το ρυθμό ενώ τα μπαλόνια που μοιράστηκαν στα παιδιά  έδωσαν έναν πολύχρωμο τόνο στην εκδήλωση. Το πρόγραμμα είχε: παρέλαση, «τρικυμμία», «δελφινοκόριτσο»,  «διελκυστίδα», «τζιτζίκια», «τζουβα…λοδρομιες», «bachata», «παιχνίδι των παπουτσιών»,  «τριγωνοψαρούλη» , «σκυταλοδρομιες», «survivor»,  χορό, τραγούδι και στο φινάλε συναυλία των Vegas!..

dimior5

dimior2

Ο δήμαρχος Γλυφάδας  Γιώργος Παπανικολάου στην έναρξη της τελετής λήξης και στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους γονείς και τα παιδιά που «αγκάλιασαν» και στήριξαν το summer camp δήμου  και τους ευχήθηκε καλό καλοκαίρι. Απένειμε εύσημα και στους συνεργάτες του, Περικλή Δορκοφίκη (τομεαρχή αθλητισμού), Νατάσσα Αργυροπούλου (αντιδήμαρχο Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Μαρία Παπάζογλου (αντιπρόεδρο του ΚΑΠΠΑ) που υλοποίησαν με επιτυχία το πρόγραμμα. Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους αντιδημάρχους Άννυ Καυκά, Αιμίλιο Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Αγγελάτο και τους εργαζόμενους για τη συνεισφορά τους στην προετοιμασία της μεγάλης  γιορτής. 

dimior8

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη του επίσημου προγράμματος βραβεύτηκαν και σπουδαίοι έλληνες αθλητές. Ο  παραολυμπιονίκης Παύλος Μάμαλος, ο ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής Δημοσθένης Ταμπάκος, , ο πρωταθλητής στο ύψος Λάμπρος Παπακώστας, η πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου και ο Αργύρης  Καμπούρης.

Δηλωσεις:

«Φιλοξενήσαμε φέτος τον αριθμό-ρεκόρ των 1.200 παιδιών που έπαιξαν, διασκέδασαν, αθλήθηκαν, έμαθαν, πήγαν εκδρομές, έκαναν καινούργιες φιλίες και γέμισαν μπαταρίες για το χειμώνα!», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, που ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης.
 
Η Νατάσσα Αργυροπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, έδωσε «θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην άριστη διοργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος και της υπέροχης αυτής γιορτινής βραδιάς», ενώ ο Περικλής Δορκοφίκης, Τομεάρχης Αθλητισμού του Δήμου Γλυφάδας τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε ώστε να έρθει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία ένα τόσο σύνθετο project, όπως η φιλοξενία και η απασχόληση εκατοντάδων παιδιών για πέντε εβδομάδες σε δημοτικούς χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις της Γλυφάδας.