Jul 15, 2020 Last Updated 6:00 AM, Jul 13, 2020
Γιάννης Σκούφης

Γιάννης Σκούφης

Οι χορεύτριες πετάχτηκαν στο δρόμο με τα εσώρουχα για να γλιτώσουν από τους δηλητηριώδεις καπνούς, όπως μετέδωσε το Open TV.

Βραχυκύκλωμα προκάλεσε φωτιά σε στριπτιτζάδικο στη Μιχαλακοπούλου με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός. Γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα, έπιασε φωτιά πιθανότατα το κύκλωμα εξαερισμού, κατέκαψε τα μονωτικά υλικά κι άλλα εύφλεκτα κι άκρως επικίνδυνα υλικά, που διοχετεύτηκαν μέσω του εξαερισμού σε όλο το μαγαζί! Οι δηλητηριώδεις καπνοί θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίοι για τους λιγοστούς θαμώνες, τις 15 χορεύτριες του μαγαζιού και τα πέντε μέλη του προσωπικού, ωστόσο, άπαντες κινήθηκαν αστραπιαία και βγήκαν στο δρόμο και στον καθαρό αέρα.

Οι πιο πολλοί εξ αυτών παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μαγαζί όδευε προς το κλείσιμο κι έτσι, σχεδόν όλες οι κοπέλες βρίσκονταν στα καμαρίνια και όπως μετέδωσε το Open TV, οι περισσότερες εξ αυτών είδαν μαύρους καπνούς να βγαίνουν από τις γρίλιες του εξαερισμού και πετάχτηκαν στο δρόμο με... αδαμιαία περιβολή.

Η Πυροσβεστική έφτασε στο σημείο, έκανε έλεγχο στον χώρο για τυχόν εγκλωβισμένους και το ανακριτικό τμήμα ανέλαβε να διαπιστώσει τα αίτια της πυρκαγιάς με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν το βραχυκύκλωμα το οποίο προαναφέραμε.

 

Τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει με ανακοίνωσή του, ότι οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και λήγουν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. Στο μεταξύ τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας 11:00 – 18:00.

«Η Αθήνα και οι περιφερειακές αγορές είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους καταναλωτές τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες, προσφέροντας όλων των ειδών τα προϊόντα σε πολύ ελκυστικές τιμές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:   

* Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.
   

* Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
   

* Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
   

* Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από ….% έως ….%»).
   

* Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
   

* Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εκατό χρόνια η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτυπά στο Ελληνικό όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη.

Κάθε τόπος έχει την ιστορία του. Και η περιοχή του Ελληνικού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Το Ελληνικό έχει «πλούσιο» και ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρελθόν ενώ, μετά την εκκίνηση των έργων ανάπλασης για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, το μέλλον του προμηνύεται λαμπρό.

Πριν από σχεδόν έναν αιώνα, ωστόσο, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. «Ο πρώτος εποικισμός της περιοχής, που σήμερα ονομάζεται Ελληνικό, άρχισε αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», εξιστορεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Συγκεκριμένα, το 1922 έφτασαν οι πρώτοι Πόντιοι πρόσφυγες που προέρχονταν από τα Σούρμενα, μια παραθαλάσσια κωμόπολη 35 χιλιόμετρα από την Τραπεζούντα».

elliniko pontioi2

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων ιδρύθηκε, λίγο αργότερα, το 1924 και αποτελεί έως και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα «κύτταρα» του Ποντιακού Ελληνισμού. Κάθε χρόνο, οι Πόντιοι στα Σούρμενα αναβιώνουν το «Ταφικό Έθιμο» εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Δύο φορές κατά την γερμανική κατοχή και φέτος λόγω του κορονοϊού υπήρξαν τα μόνα έτη που δεν έλαβε χώρα η συγκεκριμένη παράδοση, που έχει τις ρίζες της στα εδάφη των προγόνων των προσφύγων, στον Εύξεινο Πόντο. Μέχρι την έλευση των πρώτων προσφύγων, το Ελληνικό ήταν ένας ακατοίκητος χώρος, μια άγονη και άνυδρη περιοχή. Παλαιότερα, έως το 1830, αποτελούσε βοσκοτόπι που εκτεινόταν έως τη Βούλα και ανήκε στον Τούρκο Πασά Χασάν, γι' αυτό και έφερε την ονομασία «Χασάν Τσιφλίκι».

ellinio pontioi6

«Στα μέσα της δεκαετίας του ’20, με την έλευση των προσφύγων, η κοινότητα στο Παλαιό Χασάνι ονομάζεται Κομνηνά. Τα χωράφια των κατοίκων της εκτείνονταν έως την περιοχή που σήμερα βρίσκεται ο Άγιος Κοσμάς», διηγείται ο Γ. Σαραφίδης. Τα επόμενα χρόνια, με τις ανταλλαγές πληθυσμών, τους Πόντιους πρόσφυγες ακολούθησαν και Θράκες. Η περιοχή στους πρόποδες του Υμηττού ονομάστηκε «Σούρμενα», σε μια απόπειρα να θυμίζει στους νέους κατοίκους τα εδάφη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Σε αυτό τον ακατοίκητο για αιώνες, τον βραχώδη  και αφιλόξενο τόπο, έστησαν οι Πόντιοι τις πρώτες σκηνές τους. Κάποιοι επιχείρησαν να χτίσουν πλίνθινα σπίτια αλλά οι προσπάθειές τους απέβησαν άκαρπες καθώς τα κτίσματα γρήγορα κατέρρευσαν από τα νερά της βροχής.

Οι κλήροι

Στα τέλη της δεκαετίας του ’20, το υπουργείο Γεωργίας έδωσε στους πρόσφυγες κλήρους ανταλλάξιμης γης 5 στρεμμάτων. Στα Σούρμενα και στο Άνω Ελληνικό, σε κάθε πρόσφυγα αντιστοιχούσαν - μετά την εισφορά για δρόμους και κοινόχρηστους χώρους - συνολικά 4 στρέμματα. «Οι κάτοικοι έδωσαν περίπου μισό στρέμμα από την περιουσία τους για να γίνουν το νεκροταφείο, η εκκλησία και το σχολείο στα Σούρμενα» λέει ο Γ. Σαραφίδης. Στο Κάτω Ελληνικό, κάθε νέος κάτοικος προκειμένου να μπορέσει να εγκατασταθεί  αναλάμβανε την υποχρέωση να προχωρήσει σε εκβραχισμούς του οικοπέδου του, περίφραξη με μάντρα και δημιουργία κήπου. Με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τέθηκαν, οι μόνοι που ουσιαστικά είχαν την δυνατότητα να κατοικήσουν ήταν εύποροι πρόσφυγες από τις περιοχές της Σμύρνης, του Πόντου αλλά και από την Κωνσταντινούπολη. Έμποροι, άνθρωποι των γραμμάτων αλλά και εφοπλιστές κατοίκησαν την περιοχή που ονομάστηκε Κηπούπολη. «Τα οικόπεδα είχαν οπωροφόρα δέντρα και λουλούδια δίνοντας τον τόνο της περιοχής» λέει ο Γ. Σαραφίδης.

«Η πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι, επί της ουσίας, η ιστορία της Ελλάδας. Είναι γεμάτη από κόπο, ξεριζωμό και αγώνα για επιβίωση», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος και προσθέτει: «Εδώ και 100 χρόνια, η νεότερη ιστορία του τόπου μας είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με τους πρόσφυγες από τον Πόντο, οι οποίοι στην, τότε, άγονη περιοχή του Ελληνικού κατέφυγαν και έστησαν ξανά τη ζωή τους στην περιοχή των Σουμένων».

Το πρώτο σχολείο

Στα Σούρμενα, τα πρώτα χρόνια, οι κάτοικοι ζουν σε σκηνές και το πρώτο δημοτικό σχολείο φιλοξενήθηκε και αυτό σε σκηνή. Το πρώτο κτίριο δημοτικού σχολείου ήταν πέτρινο και ολοκληρώθηκε το 1932 στη θέση ΠΙΚΠΑ στην πλατεία Σουρμένων. Διέθετε δύο αίθουσες, ένα γραφείο και ένα χολ. Λειτούργησε ως μονοθέσιο μέχρι το 1968.Σήμερα, σε πολύ κοντινή απόσταση από το πρώτο σχολείο της περιοχής, βρίσκεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Σουρμένων. «Οι πρόσφυγες στα Σούρμενα εξέτρεφαν ζώα και καλλιεργούσαν στάρι και κριθάρι. Οι δεσμοί με τους ντόπιους έσφιξαν με την πάροδο των χρόνων και οι Πόντιοι ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία» τονίζει ο Γ. Σαραφίδης.

Πέτρινοι οικισμοί

Τα πρώτα πέτρινα σπίτια χτίζονται το 1928 ενώ το ίδιο έτος κατασκευάζεται και το δημόσιο πηγάδι στην οδό Ιασωνίδου. Έως το 1956 που φτάνει στην περιοχή το δίκτυο ύδρευσης, οι κάτοικοι είτε άνοιγαν πηγάδια βάθους από 20 έως και 30 μέτρα είτε αγόραζαν νερό από τους νερουλάδες που γυρνούσαν με τα δίκυκλα. «Οι πρώτες κατοικίες των Ποντίων αλλά και των προσφύγων από τη Μικρά Ασία ήταν στο χώρο όπου δημιουργήθηκε το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το καθεστώς Μεταξά, στα μέσα της δεκαετίας του ’30, απαλλοτρίωσε την περιοχή με βίαιο τρόπο για να γίνει ο αεροδιάδρομος. Και η πλειονότητα των προσφύγων μεταφέρθηκε στην περιοχή όπου κατοικούν έως και σήμερα οι Πόντιοι, στα Σούρμενα», εξηγεί ο Γ. Κωνσταντάτος.

elliniko pontioi3

Σημειώνεται ότι οι πρώτες απαλλοτριώσεις έλαβαν χώρα το 1935 ενώ καθώς προχωρούσαν οι εργασίες για την κατασκευή του αεροδιαδρόμου, συνεχίστηκαν οι κατεδαφίσεις σπιτιών από το Χασάνι έως τα όρια της Κηπούπολης. Δύο χρόνια αργότερα, το 1937, αρχίζει η κατασκευή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, η οποία ολοκληρώνεται ένα χρόνο μετά, το 1938. Η περιοχή συνδέεται, πλέον, με λεωφοριακή γραμμή που φτάνει στο κέντρο της Αθήνας, με αφετηρία την οδό Ακαδημίας.

Το αεροδρόμιο

Η κατασκευή του αεροδρομίου αρχίζει το 1938 από τον αρχιτέκτονα - πολιτικό μηχανικό Νικόλαο Σαβαρλή. Ο πρώτος αεροδιάδρομος είχε μήκος 1.800 μέτρων. Ωστόσο, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ο Σαβαρλής αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δυνάμεις των Ναζί και το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Πέντε χρόνια μετά, το 1943, δίνεται εντολή εκκένωσης της περιοχής. Οι κάτοικοι μεταφέρονται σε σπίτια στην Κοκκινιά, τη Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα. Στην περιοχή διαμορφώνεται ένα εικονικό αεροδρόμιο με στόχο να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς οι πραγματικές εγκαταστάσεις.

elliniko pontioi4


Μετά το 1945, ο χώρος - γνωστός πλέον ως Αεροδρόμιο Χασάνι - αξιοποιήθηκε από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ως βάση επιχειρήσεων. Μάλιστα, για όσα διάστημα παρέμεναν γερμανικές δυνάμεις σε ελληνικά νησιά, από το Αεροδρόμιο Χασάνι, πετούσαν συμμαχικά αεροσκάφη με στόχο να πλήξουν τα εν λόγω κατοχικά στρατεύματα.

Η επιστροφή

Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδότησε την απαρχή της σταδιακής επιστροφής των κατοίκων. Οι βομβαρδισμοί είχαν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα κτίσματα και οι παλιοί κάτοικοι των Σουρμένων τα έχτισαν από την αρχή. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, αδυνατώντας να βρουν τους πόρους για να φτιάξουν πάλι τα σπίτια τους, υποχρεώθηκαν να πουλήσουν μέρος των περιουσιών τους.«Η δεκαετία που ακολούθησε, από το 1945 έως και το 1955, υπήρξε περίοδος ανοικοδόμησης για την ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων. Κατασκευάζονται κυρίως μονοκατοικίες με εσωτερικές αυλές. Οι κάτοικοι της περιοχής προέρχονται κυρίως από την εργατική τάξη. «Εκείνη την περίοδο, περίπου το 70% των κατοίκων που επιστρέφουν, εγκαθίστανται στην περιοχή των Σουρμένων» προσθέτει ο Γ. Σαραφίδης.

Το 1956, τα οικήματα στο Χασάνι και σε σημαντικό τμήμα του Κάτω Ελληνικού κατεδαφίζονται προκειμένου να επεκταθεί το αεροδρόμιο και η Αμερικανική Στρατιωτική Βάση. Ήδη από το 1950, το αεροδρόμιο είχε αποκτήσει και δεύτερο διάδρομο απογείωσης και πρόσγειωσης μήκους 2.250 μέτρων ενώ και πρώτος αεροδιάδρομος είχε επεκταθεί σε μήκος φτάνοντας - και αυτός - τα 2.250 μέτρα.

Η επέκταση του Ελληνικού

Η ίδρυση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στα 1956 από τον Αριστοτέλη Ωνάση «απογειώνει» την κίνηση του αεροδρομίου με συνέπεια δύο χρόνια μετά, το 1958, ο πρώτος αεροδιάδρομος να επεκταθεί εκ νέου με το μήκος του - πλέον - να φτάνει τα 3.000 μέτρα.
Τον Μάιο του 1962, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε τον θεμέλιο λίθο του ανατολικού αεροδρομίου στο Ελληνικό, έργο που ανέλαβε ο διάσημος Αμερικανοφινλανδός αρχιτέκτονας Έερο Σάαρινεν. Τα επίσημα εγκαίνια του Ανατολικού Αερολιμένα πραγματοποιήθηκαν το 1969 ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο κυρίως αεροδιάδρομος επιμηκύνθηκε πάλι, φτάνοντας τα 3.500 μέτρα. Το 1976, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα. Η ιστορία από τότε, είναι λίγο πολύ γνωστή. Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, το 2001, η τελευταία πτήση από το Ελληνικό αναχωρεί με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και «ανοίγει» τις πύλες του το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η νέα εποχή

Πέρασαν 19 χρόνια προκειμένου, πριν από μερικές ημέρες, να ξεκινήσουν επίσημα τα έργα στο Ελληνικό με στόχο τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη. Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ. Με μέγεθος 2.500 στρέμματα, στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Μεσογείου. Υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν 10.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και συνολικά 80.000 κατά την περίοδο πλήρους λειτουργίας του Ελληνικού.

elliniko pontioi5

Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός προβλέπει οικιστικές ζώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, αστικό και επιχειρηματικό κέντρο όπου θα στεγάζονται εταιρείες και θα λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενυδρείο που θα συνδράμει ενισχυτικά στο Ωκεανογραφικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και μια μαρίνα 337 θέσεων με ξενοδοχεία, τουριστικό συγκρότημα  και καζίνο. Καθόλου άσχημα για την περιοχή που πριν από ένα αιώνα αποτέλεσε καταφύγιο για τους εκδιωγμένους Πόντιους από τα περίχωρα της Τραπεζούντας.

«Εκατό χρόνια η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτυπά στην περιοχή μας, με μεγάλες εκδηλώσεις κάθε έτος, όπως το Ταφικό Έθιμο και το Παμποντιακόν Πανοΰρ. Η ιστορία του τόπου μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη, την ανάπτυξη και την πρόοδο από ανθρώπους του μόχθου και του αγώνα, όπως είναι οι Πόντιοι», καταλήγει ο Δήμαρχος Ελληνικού Γ. Κωνσταντάτος.

Παραλάμβαναν τα οχήματα των πελατών που προσέρχονταν στα καταστήματα και τα στάθμευαν σε οδούς, πεζοδρόμια και λοιπούς δημόσιους χώρους, τους οποίους είχαν καταλάβει με κώνους, σιδερένια εμπόδια και άλλα σταθμευμένα οχήματα.

Σε συλλήψεις για παράνομη παροχή υπηρεσίας στάθμευσης οχημάτων σε δημόσιο χώρο έξω από κέντρα διασκέδασης προχώρησε η αστυνομία, στο πλαίσιο ελέγχων για την περιστολή της δραστηριότητας ατόμων που καταλαμβάνουν αυθαίρετα δημόσιους χώρους και τμήματα οδών και πεζοδρομίων για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης πελατών καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οργανώθηκε από τις Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ειδική εξόρμηση σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα παρεμφερούς είδους στην περιοχή της Γλυφάδας. Αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη 10 ατόμων (έξι Ελλήνων και τεσσάρων αλλοδαπών), εκ των οποίων οι έξι εργάζονταν ως παρκαδόροι και οι τέσσερις ως προσωρινά υπεύθυνοι καταστημάτων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι κατηγορούμενοι, έναντι χρηματικού αντιτίμου και χωρίς την έκδοση φορολογικού παραστατικού (απόδειξη), παραλάμβαναν τα οχήματα των πελατών που προσέρχονταν στα καταστήματα και τα στάθμευαν σε οδούς, πεζοδρόμια και λοιπούς δημόσιους χώρους, τους οποίους είχαν καταλάβει με κώνους, σιδερένια εμπόδια και άλλα σταθμευμένα οχήματα.

Παράλληλα ενημερώθηκαν λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες (τοπικοί δήμοι και ΔΟΥ), για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.Με τις σε βάρος τους δικογραφίες, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

– 109 έργα της Β. Ελλάδας, προϋπολογισμού 240 εκατ. εντάσσονται στο πρόγραμμα.

«Στα χέρια μας είναι να γράψουμε χρυσές σελίδες στο χώρο της Αυτοδιοίκησης», είπε  ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στην εφαρμογή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο παρουσίασε  στους Δημάρχους και στους Περιφερειάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τονίζοντας ωστόσο ότι το μεγάλο «όπλο» του για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η ενότητα των Ελλήνων και η οργάνωση του κράτους.

Στην προσπάθεια για να καταστεί η Αυτοδιοίκηση πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής ο κ. Θεοδωρικάκος θεωρεί καθοριστικό  και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, με αντίστοιχη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, που θα νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του στις δυνατότητες που έχει να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακοίνωσε ότι 109 έργα που δεν διέθεταν επαρκή χρηματοδότηση και είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης». Ο προϋπολογισμός για τα έργα αυτά στις τρεις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος είναι 239,3 εκατ. ευρώ. (επισυνάπτεται πίνακας με τα έργα).

teo thess2

Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους σημείωσαν ότι για πρώτη φορά, μετά το πρόγραμμα «Θησέας», υλοποιείται ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα που διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις που παρέχονται στους μικρούς δήμους με στόχο να μετάσχουν στο πρόγραμμα και οι 332 δήμοι της χώρας και θύμισε ότι ο 11ος άξονας του προγράμματος λύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μελετών διαθέτοντας 100 εκατ. για το σκοπό αυτό και τόνισε ότι ήδη στο Μητρώο της ΕΕΤΑΑ έχουν εγγραφεί 2.500 μηχανικοί οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για να στηριχθούν οι δήμοι που δεν έχουν επάρκεια στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

Στην παρουσίαση ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα μας και στη σπουδαιότητα που έχει για την Ελλάδα η Μακεδονία. Επέστησε την προσοχή των Δημάρχων στην τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, καθώς η Βόρεια Ελλάδα υποδέχεται τουρίστες των Βαλκανίων και αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας τόνισε ότι το Ελληνικό κράτος διαφυλάττει τα σύνορα του με πολύ μεγάλη προσοχή και αποτελεσματικότητα. Είπε συγκεκριμένα:
«Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, νιώθω αληθινή χαρά και συγκίνηση, γιατί κάθε γωνιά της γης των Μακεδόνων είναι ένα κεφάλαιο ιστορίας και μνήμης για την Ελλάδα κι είναι ένα ισχυρό στοιχείο πατριωτικής εγρήγορσης την οποία οφείλουμε να έχουμε πάντοτε όλες οι Ελληνίδες κι όλοι οι Έλληνες εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε μία ελεύθερη κι ισχυρή χώρα.
Ζούμε σε μία ταραγμένη εποχή. Το χειμώνα που πέρασε αντιμετωπίσαμε δύο πολύ μεγάλες κρίσεις. Τις αντιμετωπίσαμε ενωμένοι και με μεγάλη επιτυχία κι αποτελεσματικότητα.
 Ήταν η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους. Χάρη τις έγκαιρες, βαριές και δύσκολες αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και στη στενή συνεργασία της κυβέρνησης, με το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, με το σύνολο των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, χάρη στην ενότητα και την οργανωμένη δημοκρατική πειθαρχία που δείξαμε όλοι οι Έλληνες, χάρη στην υπεύθυνη συμπεριφορά που επέδειξε εκείνη την περίοδο το σύνολο του πολιτικού συστήματος, βγήκαμε όρθιοι  από αυτήν την κρίση.
Κι ενώ για 10 χρόνια ήμασταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και της ανθρωπότητας, η πατρίδα μας σήμερα αναφέρεται παντού σαν ένα θετικό πρότυπο, για το πώς αντιμετώπισε μία απειλή στην οποία έχουν λυγίσει υπερδυνάμεις αυτού του πλανήτη.
Κι επειδή η Μακεδονία μας και η Θράκη, εξ’ αντικειμένου ευρισκόμενες από τη γεωγραφική τους θέση στο βόρειο τμήμα της χώρας, είναι ο χώρος που υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες που εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει κι έρχονται, κι επειδή οι γειτονικές μας χώρες έχουν από ό,τι φαίνεται πολλά αρκετά προβλήματα, θεωρώ ότι τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να ενταθούν και θα πρέπει όλοι μας να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην χαλαρώσουμε καθόλου. Διότι αυτό που πετύχαμε κι αυτό που κερδίσαμε είναι ένα ισχυρό κεκτημένο, απολύτως αναγκαίο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στη διαφύλαξη του βασικού αξιακού μας πλαισίου που είναι πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή. Το χειμώνα όμως αντιμετωπίσαμε και άλλη μια μεγάλη κρίση. Την αντιμετωπίσατε πρώτοι από όλους εσείς που βρίσκεστε σε αυτή την αίθουσα. Ιδίως οι συνάδελφοι δήμαρχοι της ακριτικής Θράκης και ο Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας-Θράκης . Την αντιμετωπίσατε και την αντιμετωπίσαμε ως ένας άνθρωπος, γιατί οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ένα ισχυρό και οργανωμένο κράτος και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το σέβονται όλοι και ιδίως οι εξ Ανατολών γείτονες μας.
Η ασύμμετρη απειλή που εκδηλώθηκε στην εργαλειοποίηση των μεταναστών στα σύνορα μας με την Τουρκία, εξουδετερώθηκε απολύτως και δεν υπάρχει καμία μα καμία αμφιβολία ότι το ελληνικό κράτος τα διαφυλάττει τα σύνορα του με πολύ μεγάλη προσοχή και αποτελεσματικότητα. Όλα αυτά κυρίες και κύριοι τι αποδεικνύουν. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά οι Έλληνες. Κάθε φορά που αυτός ο τόπος διχάστηκε ακολούθησαν τραγωδίες. Γι’ αυτό και επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω από το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού μας αυτήν ακριβώς την φράση «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς στο υπουργείο Εσωτερικών αυτόν τον χρόνο κάναμε πράξη αυτή την στρατηγική  του πρωθυπουργού».

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι στην κατεύθυνση της ενότητας του λαού ήταν η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως επίσης και οι πρωτοβουλίες που διασφάλισαν την κυβερνησιμότητα στους δήμους, τη δυνατότητα για ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών (ήδη 600.000 οικογένειες έχουν κάνει δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα, μετατρέποντας μια σχέση ενοχής σε σχέση εμπιστοσύνης), η ενίσχυση κοινωνικών δομών όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και η σίτιση 60.000 οικογενειών στην περίοδο της πανδημίας, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων των Δήμων.Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι με τη μεταρρύθμιση για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων κράτους και αυτοδιοίκησης θα πάψουν οι πολίτες να ταλαιπωρούνται και σημείωσε ότι δεν αρκεί η ψηφιακή μεταρρύθμιση γι’ αυτό αλλά απαιτείται και η θεσμική μεταρρύθμιση.
Με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τόνισε ότι κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη της πατρίδας μας σε μια εποχή που τα υφεσιακά κύματα, λόγω της πανδημίας, θα χτυπήσουν την παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή έχει σχέδιο και πρόγραμμα και με όπλο της την ενότητα των Ελλήνων, θα τα καταφέρει.«Πανίσχυρο εργαλείο» στα χέρια της Αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Μακεδονία και την Θράκη, κ. Θεόδωρος Καράογλου, υποστηρίζοντας πως θα τη βοηθήσει να ανταποκριθεί στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το πρόγραμμα αποτελεί μια πολυδιάστατη θεσμική τομή, χάρη στην οποία ξημερώνει νέα εποχή στους ΟΤΑ Α' και Β'  βαθμού. «Αφενός τους καθιερώνει ως σημείο αναφοράς στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου διασφαλίζει τον έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν», πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Σε κρίσιμους καιρούς και εποχές γενικευμένου προβληματισμού, όπως αυτές που διανύσαμε τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, κάθε οργανωμένο κράτος που σέβεται την αποστολή του οφείλει να παρεμβαίνει άμεσα και δυναμικά, αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες απαντούν στις αγωνίες της κοινής γνώμης.Να υλοποιεί κατάλληλες παρεμβάσεις που βοηθούν τις περιφερειακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μακροπρόθεσμες προκλήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα του σήμερα.
Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης "Αντώνης Τρίτσης", το οποίο θα σας παρουσιάσει ο Υπουργός κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος,  υπηρετεί την παραπάνω αρχή.  Στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας διαμορφώσει τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, φροντίσαμε να "χτίσουμε" τη δική μας "γέφυρα ασφάλειας". Το πράξαμε με μοναδικό γνώμονα να στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση στον καθημερινό αγώνα που δίνει προκειμένου να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας, όπου  αυτές εντοπίζονται. Περιφέρειες και Δήμοι κράτησαν και συνεχίζουν να  κρατούν ισχυρή την κοινωνική συνοχή, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε.
Το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" αποτελεί μια πολυδιάστατη θεσμική τομή, χάρη στην οποία ξημερώνει νέα εποχή στους ΟΤΑ Α' και Β'  βαθμού. Αφενός τους καθιερώνει ως σημείο αναφοράς στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου διασφαλίζει τον έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν.
Ο εξασφαλισμένος προϋπολογισμός ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εγγυάται ότι μέχρι το 2023 κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής: με νέες υποδομές και νέα έργα που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας.  Πλέον, με την αντικατάσταση του "Φιλόδημου 1" και την επιστροφή στον πολιτικό ρεαλισμό, Δήμοι και Περιφέρειες έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο "εργαλείο" που τους βοηθά να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό ήταν, άλλωστε, το όραμα του χαρισματικού Αντώνη Τρίτση. Του ρηξικέλευθου πολιτικού που "φώτισε" με την ιδεοφόρα παρουσία του την πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή της χώρας, υπηρετώντας πάνω από όλα τον άνθρωπο.

teo thess


Όπως ο πρώην Υπουργός και Δήμαρχος Αθηναίων υπήρξε πρωτοπόρος, έτσι και το ομώνυμο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών διακρίνεται για τις σύγχρονες αντιλήψεις που φέρει. Οι καίριες παρεμβάσεις σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, δράσεις αλληλεγγύης προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ψηφιακής σύγκλισης, περιβαλλοντικές πολιτικές, θέματα παιδείας και τουρισμού, ευθυγραμμίζουν κράτος-αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών.
Καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες του σήμερα και ωριμάζουν τις συνθήκες ώστε εντός 3 χρόνων οι πόλεις μας, οι πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, να γίνουν "έξυπνες", παρέχοντας ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες. Κομβικής σημασίας είναι, επίσης, το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Τα έργα δεν έχουν χρώμα, ούτε τα αντιμετωπίζουμε με κομματικές παρωπίδες, αντίθετα τα προσεγγίζουμε με σύνεση και ορθολογισμό, προκειμένου να διευκολύνουμε την υλοποίησή τους προς όφελος των πολιτών.
Δεσμευτήκαμε ότι κανένα έργο δεν θα χαθεί και αυτό θα γίνει, διότι συνολικά θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης.
Εξίσου σημαντικό είναι πως το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε Δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν σειρά έργων, αξιοποιώντας πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάθετοι.
Με λίγα λόγια, φτάσαμε στο σημείο που Περιφέρειες και Δήμοι αποκτούν στην πράξη αυξημένες αρμοδιότητες αλλά και πόρους ώστε να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες τους.
Με τη βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών και την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε στον ένα χρόνο διακυβέρνησης, καθιερώνονται ως ισχυροί "πύργοι" άσκησης δημιουργικής πολιτικής με όραμα και σχέδιο που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη.
Τα επόμενα 3 χρόνια θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα. Έργα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα και εν γένει ζωή των συμπατριωτών μας. Η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Όλοι μαζί, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε την πατρίδα μας μπροστά. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι υπόθεση όλων μας».
 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Ζέρβας  χαρακτήρισε το «Αντώνης Τρίτσης», «εξαιρετικά χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο» που «εξυπηρετεί τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης».
Και πρόσθεσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί έρχεται σε αυτή την περίοδο που η τοπική Αυτοδιοίκηση έφερε εις πέρας ίσως το μεγαλύτερο βάρος του κορωναιού, συντελώντας κι αυτή στα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχε η χώρα μας στην αντιμετώπιση του. Και αναγνωρίζουμε όλοι και τα βάρη που άφησε στην Τοπική αυτοδιοίκηση. Υποθέτω ότι ακριβώς αυτό έρχεται να θεραπεύσει αυτή η προσπάθεια και χαιρόμαστε πολύ που βρισκόμαστε εδώ να ακούσουμε τον υπουργό και την παρουσίαση του. Να τον συγχαρώ και για την επιλογή της ονομασίας του προγράμματος αυτού. Μην ξεχνάμε την παρουσία του Αντώνη Τρίτση και στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις προσπάθειες που έκανε ούτως ώστε η χώρα μας να εκσυγχρονιστεί και πέρα από την ουσιαστική βοήθεια έχει και ένα πολύ υψηλό συμβολισμό η χρήση του ονόματος του Αντώνη Τρίτση. Από κει και πέρα να επιστήσω την προσοχή σε δύο πολύ σημαντικά θέματα. Πόσο δύσκολη είναι η ωρίμανση των μελετών, πόσο σημαντικό είναι για εμάς να απορροφήσουμε όλα αυτά τα οποία θα μας παρουσιάσει ο υπουργός και από την άλλη πλευρά με όλη την εμπειρία που έχει ο ίδιος και που έχουμε και όλοι μας να δούμε πως θα κάνουμε τις διαδικασίες κατά το δυνατόν συντομότερες, κατά το δυνατόν πιο απλές, ούτω σώστε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα να έρθει πολύ γρήγορα εκεί που πρέπει να έρθει. Στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής της χώρας. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο, θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις που πρέπει να γίνουν. Και πολύ σύντομα να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε όλοι μας από αυτό το εξαιρετικό, χρηματοδοτικό εργαλείο»«Δώδεκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχει κάνει πολύ περισσότερα από ότι έγιναν  σε 12 χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα «απολύτως κοστολογημένο, αποτελεσματικό και φιλόδοξο εργαλείο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Θα έρθει να συμπληρώσει το κύριο εργαλείο, που είναι το ΕΣΠΑ. Καταφέρνουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να είμαστε εδώ και να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον του τόπου».

Συγκεκριμένα είπε: «Θέλω να καλωσορίσω πρώτα από όλα τον καλό φίλο Τάκη Θεοδωρικάκο στην Θεσσαλονίκη. Σε μια πόλη και σε μια περιφέρεια που ξέρει να εκτιμά αυτούς που πιστεύουν πραγματικά στην αυτοδιοίκηση με έργα και όχι με λόγια. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Τάκης ο Θεοδωρικάκος. Για τον οποίον επιτρέψτε μου να αναφερθώ ως Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών μαζί με τους συναδέλφους. Εμείς από την πρώτη ώρα αντιληφθήκαμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ρεαλιστή, ουσιαστικό, προγραμματικό και αποτελεσματικό. Αυτές οι τέσσερις πτυχές που οδηγούν σήμερα την αυτοδιοίκηση δώδεκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει κάνει δύο πολύ σημαντικά βήματα. Σε δώδεκα μήνες έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει δώδεκα χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και θεσμικά και ουσιαστικά και οικονομικά. Μιας και αναφερόμαστε σήμερα στο πρόγραμμα Τρίτσης το οποίο είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο εργαλείο για όλους μας. Και χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ υπουργέ σήμερα το σύνολο των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και των άλλων δύο περιφερειών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται και αυτό θέλω να στο διαβεβαιώσω με την ευκαιρία της σημερινής μας συζήτησης εδώ, ότι στην περιοχή μας έχουμε καταφέρει να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού. Εμείς αντιλαμβανόμαστε και χαίρομαι γιατί είναι εδώ και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο κ. 1 Παπαστέργιου ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε την αυτοδιοίκηση ως ενιαίο θεσμό. Ο οποίος ενιαία διεκδικεί, ενιαία λειτουργεί και ενιαία φέρνει αποτελέσματα. Και η πραγματικότητα είναι ότι υπουργέ δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα στη χώρα και εδώ στην Κεντρική Μακεδονία εάν η σχέση αυτή εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας τόσο μεταξύ των περιφερειών και του υπουργείου σας του οποίου ηγείσθε, όσο και μεταξύ της περιφέρειας και των δήμων δεν θα ήταν σε αυτό το εξαιρετικό επίπεδο. Εγώ δεν έχω να πω για κανέναν από τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας πάρα μόνο καλά λόγια. Γιατί από όπου κι αν προέρχεται ο καθένας έχουμε συμφωνήσει ότι αυτά μένουν έξω από το γραφείο. Πάνω στο τραπέζι μένει μόνο ο σχεδιασμός και το μέλλον του τόπου μας. Ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουμε για να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Κι αυτό είναι μεγάλη κατάκτηση κύριες και κύριοι. Δεν είναι καθόλου δεδομένο και δεν πρέπει να το αντιλαμβάνεται κανείς ως δεδομένο. Το δουλέψαμε και τώρα δουλεύουμε τα αποτελέσματα αυτής της καλής συνεργασίας και της σχέσης. Και σε επίπεδο Δήμων και περιφερειών και σε επίπεδο ηγεσίας ένωσης περιφερειών και να ευχαριστήσω τον κ. Παπαστεργίου για την πολύτιμη συνεργασία που έχουμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε γιατί οι προκλήσεις που έχουμε είναι πολλές. Βέβαια όταν έρχεται το υπουργείο εσωτερικών και εμφανίζει ένα τέτοιο εργαλείο το οποίο είναι απολύτως κοστολογημένο, απολύτως ρεαλιστικό, φιλόδοξο και έρχεται να απαντήσει σε μια συγκεκριμένη σειρά από προβλήματα που έχουμε ως Δήμοι και περιφέρειες , αντιλαμβάνεστε ότι αυτό κάνει την δουλειά μας ευκολότερη και τελικά μας δίνει ένα σημαντικό εργαλείο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Και να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας των πόλεων μας, των χωριών μας, των περιφερειών μας. Στην πραγματικότητα λοιπόν το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ένα πολύ καλά σχεδιασμένο εργαλείο με το οποίο θα μπορέσουμε δήμοι και περιφέρειες να αξιοποιήσουμε και θα έρθει να συμπληρώσει αν θέλετε το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο των δήμων και των περιφερειών που κακά τα ψέματα λόγω της κρίσης είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι το ΕΣΠΑ. Σήμερα λοιπόν ο Τάκης Θεοδωρικάκος και το υπουργείο εσωτερικών μας δίνει την δυνατότητα να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Όχι μόνο να εντάξουμε που στο παρελθόν μας είχαν υποσχεθεί προφανώς χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα και που σήμερα μπορούν να ενταχθούν στο Αντώνης Τρίτσης και να υλοποιηθούν. Έργα αντιπλημμυρικά , έργα κλιματικής αλλαγής, έργα τουρισμού έργα για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας αλλά ταυτόχρονα αν μπορέσουμε να σχεδιάσουμε έργα που ενδεχομένως να μην έχουν ενταχθεί ήδη μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Αδημονώ και εγώ να ακούσω την παρουσίαση του υπουργού εσωτερικών για το νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης . Εγώ θέλω να πω ότι πραγματικά χαίρομαι που κάτω από δύσκολες συνθήκες καταφέρνουμε, οικονομικές και άλλες, να είμαστε όλοι εδώ και να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον του τόπου μας. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς γιατί από κοινού έχουμε καταφέρει να πάμε τον τόπο μας λίγο πιο μπροστά, λίγο πιο ψηλά. Και έτσι θα συνεχίσουμε».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη,  κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Όπως είπε η Τοπική Αυτοδιοίκηση «με θεσμοθετημένο ρόλο συμμετέχει στην ανάπτυξη της χώρας». Ο κ. Καϊτεζίδης υπενθύμισε τη ρήση του Αντώνη Τρίτση ότι «μόνο με όραμα και γνώση μεγαλουργούμε οι Έλληνες» και τόνισε ότι το πρόγραμμα δίνει και όραμα και γνώση, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που έχουν διασφαλιστεί είναι πραγματικά, όχι υποσχέσεις, καθώς, όπως, σημείωσε η Αυτοδιοίκηση έχει γεμίσει από υποσχέσεις. Ο κ. Καϊτεζίδης πρότεινε να υπάρξει πρόγραμμα για να καλύπτουν οι Δήμοι αποζημιώσεις σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για απαλλοτριώσεις και ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα η κατασκευή πρότυπων νηπιαγωγείων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου τόνισε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης είναι ό,τι πιο φωτεινό και αισιόδοξο έχει υπάρξει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης Είπε συγκεκριμένα: «Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ότι πιο φωτεινό και αισιόδοξο υπάρχει σε αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες που διανύουμε, ενίοτε και μαύρες και μας δίνει ελπίδα να συνεχίσουμε εμείς οι Αγαπητοί συνάδελφοι στην Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού την επόμενη ημέρα. Ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται από το μεγαλύτερο δήμο μέχρι και τον τελευταίο πιο μικρό νησιωτικό δήμο, γιατί είναι σχεδιασμένο ακριβώς και μέσω της ΕΕΤΑΑ να στηρίξει με τεχνική βοήθεια πριν, αλλά και κατά την εκτέλεση του έργου. Επειδή ειπώθηκαν πολλά και καλύφθηκαν πάρα πολλά, θέλω να μείνω μόνο σε τρία σημεία. Πρώτον, στην ευαισθησία που έχει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τους ανθρώπους με αναπηρίες, ευαισθησίες σε δράσεις και έργα που δεν φαίνονται και αντισεισμική προστασία που είπε νωρίτερα ο Ιγνάτιος. Θα μπορούσε κανείς να πει, έλα μωρέ τί το θέλεις δεν φαίνονται αυτά τα λεφτά. Κι όμως είναι εκεί και στηρίζουμε έργα τα οποία πραγματικά θα τα βρούμε μπροστά μας. Δεύτερον η συμμετοχή, για πρώτη φορά ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός συμμετέχουν και συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα αυτό, με τη συμμετοχή ανθρώπων των δήμων και των περιφερειών στην επιτροπή αξιολόγησης. Τρίτον, είναι η συνεργασία. Πραγματικά είναι πρωτόγνωρο το επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο, τους δήμους και τις περιφέρειες με μηνύματα, με τηλεφωνήματα ακόμη και τα ξημερώματα για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που όλοι έχουμε στους οργανισμούς μας. Και τέλος, η μόνη υπόμνηση, η μόνη αίρεση είναι το να τρέξουμε, να τρέξουμε διαδικασίες, ξέρουμε όλοι τι τραβάμε για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε τα έργα. Τα χρήματα, όμως, είναι εκεί και μας περιμένουν».

Ανάσα για την Αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένη κ.  Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος κάλεσε τους δημάρχους να κινηθούν γρήγορα και στο πλαίσιο της νομιμότητας και το υπουργείο Εσωτερικών να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία.
Συγκεκριμένα είπε:«Νομίζω ότι δεν πρέπει εμείς στους χαιρετισμούς να πούμε πολλά πράγματα. Κύριε υπουργέ, κύριοι περιφερειάρχες, κύριοι βουλευτές, αγαπητοί συνάδελφοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως προανέφερε κι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος χαιρετίζει τη σημερινή συνάντηση των αιρετών της Βορείου Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Σε συνθήκες, όπως οι σημερινές, η εξαγγελία και η εφαρμογή ενός σημαντικού και φιλόδοξου προγράμματος, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι μία μεγάλη ανάσα για την Αυτοδιοίκηση, τους δήμους μας και τις τοπικές μας κοινωνίες. Ένα πρόγραμμα 2,5 δισ. ευρώ, που είναι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση, μετά το πρόγραμμα «Θησέας» που ήταν ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προ οικονομικής κρίσης όμως. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι όλοι οι δήμοι πρέπει να έχουμε όσο αυτό μπορεί να γίνει στην πράξη έναν σύγχρονο, δηλαδή ταυτόχρονο κι ισόρροπο βηματισμό, όλοι οι δήμοι στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Πρέπει επίσης να μη διαλάθει της προσοχής μας το γεγονός ότι πέρασε, ήδη, ο πρώτος χρόνος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Ουσιαστικά, αυτοδιοικητικός, πολιτικό χρόνος ουσιαστικόςαπομένει 2 χρόνια και ο τελευταίος χρόνος είναι πάντοτε χρόνος εκλογών. Γι’ αυτό, με τήρηση της διαφάνειας ναι, με τήρηση της νομιμότητας ναι, αλλά πιο γρήγορα, αποφεύγοντας τις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας και τις δυσκολίες που έχει το θεσμικό πλαίσιο της εκτέλεσης των δημοσίων έργων, μιλώ για το γνωστό νόμο, πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, με ιδιαίτερη στήριξη, το τονίζω αυτό, στους μικρούς δήμους, λόγω της υποστελέχωσης των τεχνικών τους υπηρεσιών και των προβλημάτων, τα οποία δημιουργούνται με την κινητικότητα, που δυστυχώς αντί να έρχονται από δήμο σε δήμο οι υπάλληλοι, μετακινούμενοι, φυγή βλέπουμε από τους δήμους σε άλλες υπηρεσίες και σε άλλες κρατικές δομές. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, λόγω πλέον και της συμμετοχής της στην επιτροπή αξιολόγησης θα συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα προς όφελος των δήμων της χώρας. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους μας. Καλωσορίσατε και καλή επιτυχία στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης μετέφερε την αγωνία του για την κατάσταση στην περιφέρειά του με αφορμή τόσο τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας όσο και τις επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση όσο και από την ύφεση στη γούνα. «Είχαμε μείνει πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια της Ευρώπης στη νεανική ανεργία και η πρώτη στη γήρανση και στην μείωση του πληθυσμού», σημείωσε ο κ. Κασαπίδης, σημειώνοντας ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα χαθούν στην Περιφέρειά του 20.000 θέσεις εργασίας. Ζήτησε την αλλαγή του ν. 4412 για να μπορέσουν να εκτελεσθούν έγκαιρα τα έργα που προβλέπονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», διαφορετικά, όπως είπε, «η Δυτική Μακεδονία θα εξαφανισθεί από το χάρτη της οικονομίας».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  κ. Χρήστος Μέτιος  έθεσε τρία ζητήματα: Την έλλειψη πόρων, τις καθυστερήσεις και την έλλειψη προσωπικού. ¨όπως τόνισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» λύνει πολύ ικανοποιητικά το πρόβλημα των πόρων και σημείωσε ότι με την επίλυση των δύο άλλων προβλημάτων οι πόροι του προγράμματος για εκτέλεση έργων θα απορροφηθούν πιο εύκολα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ κ. Σταυρος Καλαφάτης, οι βουλευτές κ.κ. Κ. Γκιουλέκας και Δημ. Κούβελας, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, ο ΓΓ Ιθαγένειας Αθ. Μπαλέρμπας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Ηλίας Γιάτσιος και ο διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΣ κ. Γιάννης Σκάλκος.