Jan 23, 2018 Last Updated 6:11 PM, Jan 21, 2018

Black Friday και στη Γλυφάδα!..

Published in ΓΛΥΦΑΔΑ
Read 1929 times
Rate this item
(1 Vote)
Αλυσίδες που δραστηριοποιούνται και στην αγορά της Γλυφάδας έχουν δημοσιοποιήσει τη συμμετοχή τους στη Black Friday την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου. Αγορές με απίστευτες εκπτώσεις και είδη σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, είναι αυτό που χρειάζονται οι Έλληνες καταναλωτές αυτό το διάστημα αλλά και οι έμποροι προκειμένου να δουν τα άδεια ταμεία τους να γεμίζουν ξανά... 
Στη χώρα μας, ο θεσμός της Black Friday έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2015, στον χώρο της ένδυσης κατά βάση, ενώ από φέτος πολλαπλοί νέοι τομείς μπαίνουν και αυτοί στον «χορό» με εκπτώσεις και προσφορές.
Αυτό που μένει να κάνουμε... είναι να τις εκμεταλλευτούμε(!), αφού η Black Friday ήταν ανέκαθεν η μέρα του καταναλωτή. Θυμηθείτε μόνο να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, αφού είναι σύνηθες να υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα για τις μεγαλύτερες προσφορές και άρα θα πρέπει να είμαστε σε... καταναλωτική εγρήγορση. 
 
Πρώτα δήλωσαν το φετινό "παρών" στο θεσμό της Black Friday, τα καταστήματα Public, η μεγαλύτερη αλυσίδα τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, που μας καλούν στα καταστήματα τους την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, για αγορές σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές. .
 
Μία ακόμα μεγάλη εταιρεία λιανικού εμπορίου, τα καταστήματα Πλαίσιο, ανακοίνωσαν ότι την ίδια ημέρα κάνουν τις δικές τους μοναδικές προσφορές. Πάντως, όπως προειδοποιεί στο site της, η εταιρεία Πλαίσιο, οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους...
Κι αυτό γιατί, όπως προειδοποιεί χαρακτηριστικά, αναφερόμενη βέβαια στις ΗΠΑ, «…από το 2006, έχουν αναφερθεί περιστατικά βίας μεταξύ των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του Black Friday. 
 
Μάλιστα, πιο συγκεκριμένα ο απολογισμός των τραυματιών έχει φτάσει τον αριθμό των 98, ενώ οι θάνατοι τους 7 στις Ηνωμένες Πολιτείες». Πάντως, μαθαίνουμε και ότι «η Δευτέρα που ακολουθεί της Black Friday ονομάζεται Cyber Monday και αφορά σε προσφορές & εκπτώσεις σε online αγορές»... 
 
Στην Black Friday θα συμμετέχει και το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, στα Σπάτα, το οποίο ήδη από πέρυσι έφερε στην Ελλάδα τη "μόδα"  της Black Friday. Μάλιστα, ειδικά την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το εκπτωτικό χωριό θα είναι ανοιχτό από πολύ νωρίς το πρωί και συγκεκριμένα από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. To εκπτωτικό χωριό υπόσχεται ότι την Παρασκευή οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις θα διαθέσουν σειρά προϊόντων τους στις χαμηλότερες τιμές όλης της χρονιάς. Σύμφωνα με τις προσφορές που έχουν ανακοινωθεί, το ποσοστό των εκπτώσεων θα φτάνει έως 80% από την αρχική τιμή (όχι τη χαμηλή τιμή outlet που ισχύει ήδη στο εκπτωτικό χωριό) με έως και 40% έκπτωση από την τιμή outlet.
 
Συμμετοχή στην Black Friday για δεύτερη φορά δήλωσε και η δανέζικη αλυσίδα ειδών σπιτιού Jysk, με τη διοίκηση της εταιρείας να αναμένει ρεκόρ προσέλευσης πελατών. Μάλιστα, η Black Friday θα ξεκινήσει για την Jysk από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στα φυσικά καταστήματα και έως και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο ηλεκτρονικό κατάστημα jysk.gr. Σύμφωνα με την εταιρεία το κέρδος για τους καταναλωτές αυτές τις ημέρες θα είναι έως και 75%, ενώ θα υπάρχουν εξαιρετικές προσφορές σε 14 διαφορετικές προϊοντικές κατηγορίες.
 
Από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου το ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας Jysk θα εφαρμόσει άλλη δράση προσφορών, στο πλαίσιο της λεγόμενης Cyber Monday (διαδικτυακή Δευτέρα). Οι προσφορές θα είναι της τάξης του 25% σε προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα μόνο στο ηλεκτρονικό κατάστημα.
 
Η πιο πρόσφατη άφιξη στον θεσμό της Black Friday, είναι το εμπορικό κέντρο RIVER WEST που συμμετέχει στη Black Friday την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, με σούπερ προσφορές στα καταστήματά του.
Έτσι λοιπόν, η πλειοψηφία των καταστημάτων θα διαθέσει ειδικά για μία ημέρα προϊόντα και υπηρεσίες σε ειδικές προσφορές. Οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου θα βρουν ρούχα και αξεσουάρ, είδη σπιτιού, βιβλία, κοσμήματα, καλλυντικά και υπηρεσίες κομμωτήριου σε ειδικές τιμές. 
 
Τι ξέρουμε ως τώρα για την Black Friday;
Εικόνες χάους και πανζουρλισμού, με καταναλωτές να έρχονται στα χέρια και πελάτισσες να...μαλλιοτραβιούνται προκειμένου να αρπάξουν το τελευταίο κομμάτι της σούπερ προσφοράς της Black Friday. Πρόκειται για πραγματικότητα που ισχύει εδώ και χρόνια στην Αμερική και κάποιες χώρες της Ευρώπης, την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, γνωστής και ως Black Friday, που εξαπλώνεται σταδιακά και στην ελληνική αγορά. 
Στο εξωτερικό είναι μια μέρα γιορτής αλλά και..μάχης. Χιλιάδες καταναλωτές, στήνονται από το προηγούμενο βράδυ με σκηνές έξω από τα πολυκαταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν την επόμενη μέρα οι πόρτες για να αγοράσουν "κοψοχρονιά" χιλιάδες προϊόντα. Οι διαπληκτισμοί είναι έντονοι ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί και περιστατικά βίας, με γροθιές και ξυλοφορτώματα ακόμη και για ένα...μπουφάν ή μία τσάντα! Εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου αλλά και τους Έλληνες έμπορους να νοσταλγούν με θλίψη τα κάποτε γεμάτα από κόσμο καταστήματά τους.
 
Πώς ξεκίνησε η Black Friday;
Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η ονομασία; Τότε τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις γράφονταν "στο χέρι" και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Εξελικτικά, καθιερώθηκε ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday.
Μάλιστα, αν και δεν αποτελεί επίσημη αργία, σε ορισμένες πολιτείες, όπως στην California, δίνεται άδεια στους εργαζομένους στην τοπική κυβέρνηση εκείνη την ημέρα. Είναι συχνό φαινόμενο τότε να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι από τα χαράματα έξω από πολυκαταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες, και να προσπαθούν να μπουν όσο γίνεται νωρίτερα, για να προλάβουν τις προσφορές.
Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.
 
Last modified on Wednesday, 23 November 2016 13:29

Find Us on Facebook