Sep 25, 2017 Last Updated 10:27 AM, Sep 25, 2017
Γιάννης Σκούφης

Γιάννης Σκούφης

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί το πρώτο γκρουπ (συνολικά είναι τέσσερα) που συμμετέχει στην ετήσια εκδρομή των ΚΑΠΗ του Δήμου Γλυφάδας. Φέτος από τους διοργανωτές επιλέχτηκε ως προορισμός η Λευκάδα και το 5αστέρων ξενοδοχείο Ionian Blue. Η εκδρομή περιλαμβάνει τις μετακινήσεις και πέντε διανυκτερεύσεις με όλα τα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) καθώς και ημερήσιες εκδρομές στο νησί  . Φέτος σύμφωνα με πληροφορίες του glyfada24.gr θα χαρούν αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι – που θα το ζήλευαν πολύ νεότεροι-  περίπου 800 μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου Γλυφάδας…

Tagged under
Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενική Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στο πλαίσιο των σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων εξέδωσε την Εγκύκλιο για την 4η Πανελλήνια Ημέρα  Σχολικού Αθλητισμού, η οποία  για το σχολικό έτος 2017-2018 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017.
Στην 4η  Πανελλήνια Ημέρα σχολικού Αθλητισμού που φέτος έχει ως κεντρικό σύνθημα: «ΑΘΛΟΥΜΑΙ –ΧΑΡΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» οι μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες εντός και εκτός των σχολικών μονάδων.
Ως Πανελλήνια εναρκτήρια δράση για όλες τις σχολικές μονάδες ορίζεται η παρακάτω :
Στις 8:30 π.μ. στον προαύλιο χώρο κάθε σχολικής μονάδας ανά τάξεις και με τις αντίστοιχες προτεινόμενες μπάλες (Δημοτικό: Α΄& Β΄ τάξεις μπαλόνι, Γ΄& Δ΄ τάξεις αερόμπαλα, Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις μαλακιά μπάλα πετοσφαίρισης, Γυμνάσιο & Λύκειο: μπάλα πετοσφαίρισης) καλούνται οι μαθητές/τριες κρατώντας τη μπάλα ψηλά να την εναλλάσσουν, δίνοντας πάσες ο ένας στον άλλον και μετρώντας παράλληλα τις επιτυχημένες προσπάθειες. Σε περίπτωση πτώσης της μπάλας αρχίζει το μέτρημα από την αρχή. (Η διάρκεια της δράσης ορίζεται στα 5 λεπτά).
Στη συνέχεια κάθε σχολική μονάδα καλείται να αποφασίσει για τις δράσεις τις οποίες θα υλοποιήσει εντός του σχολικού ωραρίου.
Στόχος της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι η άθληση πρωτίστως να αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των μαθητών/τριών και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής  και στην ενήλικη ζωή τους.
 
Προθεσμία έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι για να καταβάλουν την α' δόση του ΕΝΦΙΑ.
Οι φορολογούμενοι μπροούν να εκτυπώσουν την ταυτότητα πληρωμής απο τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.
Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ προχωρά σε νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για τους συνταξιούχους που είχαν λάβει τον Δεκέμβριο του 2016 το εφάπαξ επίδομα - τη λεγόμενη και 13η σύνταξη.
Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2017 θα γίνει σε πέντε δόσεις ή εφάπαξ στην καταληκτική ημερομηνία της α' δόσης.
Ο ΕΝΦΙΑ και φέτος θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2018 ενώ προβλέπονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κά) καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Aναλυτικά  οι πέντε καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των πέντε δόσεων είναι οι ακόλουθες:
• 29 Σεπτεμβρίου 2017
• 31 Οκτωβρίου 2017
• 30 Νοεμβρίου 2017
• 29 Δεκεμβρίου 2017
• 31 Ιανουαρίου 2018
 
Tagged under
Στο οικονομικό σκέλος της καταστροφής από τη ρύπανση που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα του ναυαγισμένου «Αγία Ζώνη ΙΙ» αναμένεται να στραφεί αργά ή γρήγορα το ενδιαφέρον όσων έχουν υποστεί ζημίες.
 Ήδη οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, θεωρώντας ότι το μέγεθος της ζημιάς είναι ανυπολόγιστο, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές.
 Σύμφωνα με ειδικούς στους οποίους απευθύνθηκε η «Ν», η ασφαλιστική κάλυψη του πλοίου για αστική ευθύνη τρίτων (P&I), που φτάνει μόλις τα 5 εκατ. ευρώ, δεν θα επαρκέσει ούτε καν για τη ναυαγιαίρεση του πλοίου, αφού ήδη τρέχει η γιγαντιαία επιχείρηση απορρύπανσης που στήθηκε σε όλο τον Σαρωνικό.
 To κόστος μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει φτάσει περίπου τα 7 εκατ. ευρώ.
 Προχωρώντας όμως σταδιακά η επιχείρηση καθαρισμού της θάλασσας και των ακτών, αναμένεται να γίνει ανά δήμο αναλυτική καταμέτρηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι περιοχές αυτές, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικηθούν ποσά και για διαφυγόντα κέρδη. Τα ποσά αυτά είναι αδύνατο να εκτιμηθούν αυτή την περίοδο, ενώ όσον αφορά την επιχείρηση απορρύπανσης και ναυαγιαίρεσης εκτιμάται ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 15 εκατ. ευρώ.
   Το IOPC  
 Μοναδική διέξοδος για αποζημιώσεις μετά το όριο των 5 εκατ. ευρώ είναι το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds). H χώρα μας είναι μέλος και το ποσό που μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ.
 Tο Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (International Oil Pollution Compensation Funds - IOPC) είναι ένας οργανισμός που δρα υπό την εποπτεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και παρέχει οικονομική αποζημίωση σε περιπτώσεις μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πετρελαιοκηλίδες στα συμβεβλημένα κράτη.
 Ο κυριαρχικός ρόλος και η αποστολή τού ως άνω οργανισμού είναι να καταβάλλει αποζημιώσεις σε αυτούς που έχουν υποστεί περιβαλλοντική μόλυνση από πετρέλαιο σε ένα κράτος - μέλος και δεν μπορούν να διεκδικήσουν πλήρη αποζημίωση από τον πλοιοκτήτη υπό την ισχύ της Διεθνούς Σύμβασης για την Αστική Ευθύνη για ζημιές ρύπανσης από πετρέλαιο.
 Οι απαιτήσεις μπορεί να είναι ατομικές, εταιρικές, ιδιωτικών οργανισμών ή και να εκτείνονται ακόμα και σε απαιτήσεις πολιτειών ή τοπικών αρχών. Ένα τέτοιο συμβάν περιβαλλοντικής μόλυνσης μπορεί κατά τον ως άνω οργανισμό να στοιχειοθετήσει κυρίως ενδεικτικά, όχι περιοριστικά, 5 ειδών απαιτήσεις:
   1)  Φθορά ιδιοκτησίας
   2)  Κόστος επιχειρήσεων απορρύπανσης στην ακτή και τη θάλασσα
   3)  Διαφυγόντα κέρδη από την αλιεία
   4  ) Διαφυγόντα κέρδη από τον τουρισμό
   5)  Κόστος για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
   Η επιχείρηση  
 Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται πλέον η απάντληση του πετρελαίου που έχει απομείνει στις δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Το δεξαμενόπλοιο «Σύρος», το οποίο ανέλαβε τελικά την εργασία, μέχρι τώρα έχει απαντλήσει 270 κ.μ. φορτίου ενώ υπολογίζεται ότι απομένουν ακόμα 700 κ.μ.
 Αναφορικά με την επιχείρηση απορρύπανσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η κατάσταση θεωρείται σαφώς βελτιωμένη σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν.
 Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε δηλώσεις του τόνισε ότι σε συνέχεια των προσπαθειών που γίνονται θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές του Ισραήλ, της Νορβηγίας και της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορούν αυτές οι χώρες να συνδράμουν από πλευράς εμπειριών και επιστημονικής γνώσης.
 Θα ζητήσει επίσης μία συνάντηση των επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΕΛΚΕΘΕ και των πανεπιστημίων που έχουν εμπλακεί σε αυτή την ιστορία, μαζί με τον συντονιστή της αναδόχου εταιρείας και τον αρμόδιο διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του υπουργείου, και όσων ασχολούνται γενικά με τα θέματα περιβάλλοντος στην επιχείρηση αυτή, για να υπάρξει συντονισμός όλων αυτών των υπηρεσιών, ώστε να διασταυρώνεται η επιστημονική προσπάθεια και η έρευνα.
Πηγή: naftemporiki.gr
Έκλεισαν στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία.

 Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 32,5%, στη δεύτερη θέση το SPD με 20%, ενώ το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό AfD με ποσοστό 13,5 μπαίνει στη Βουλή.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους.
Μέχρι τις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Γερμανία ήταν 41,1% σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα το 2013, δηλαδή κατά ελάχιστα μικρότερο, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, αυτό διέφερε σημαντικά ανάλογα με τις διάφορες περιοχές της χώρας καθώς νωρίτερα η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο στη χώρα, ανέφερε αύξηση 3% στο ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων.
Στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν 41,1% σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα το 2013, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.
Με τη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ να θεωρείται προδιαγεγραμμένη, ωστόσο  αυτή τη φορά «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αφού τα ποσοστά που θα πάρει κάθε κόμμα έχουν τεράστια σημασία, καθώς θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης συνεργασίας και τη γραμμή που θα έχει στα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και στο ζήτημα της Ελλάδας. 
Το σημείο-κλειδί είναι τα ποσοστά που θα πάρει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε μείνει εκτός Βουλής, αλλά τώρα, με επικεφαλής τον 38χρονο Κρίστιαν Λίντνερ, φλερτάρει με ποσοστά άνω του 8% στις δημοσκοπήσεις.
Εάν το FDP συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τα πολιτικά σχέδια της κυρίας Μέρκελ σε σχέση με την Ευρώπη δυσχεραίνονται, ενώ είναι βέβαιο ότι θα καταστούν πιο δύσκολες οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αφού ο κ. Λίντνερ είναι όχι απλώς αντίθετος με οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τη χώρα μας, αλλά υποστηρίζει ότι το Grexit είναι η καλύτερη λύση.

Find Us on Facebook