Oct 19, 2018 Last Updated 1:29 PM, Oct 18, 2018

Το σχέδιο για εκκένωση του Ελληνικού – Που θα μεταφερθούν οι 919 πρόσφυγες

Read 1589 times
Rate this item
(1 Vote)
Τα προβλήματα που προέκυψαν από το σύστημα αποχέτευσης αντιμετωπίστηκαν ήδη από ειδικά συνεργεία. Το συγκεκριμένο κέντρο, ωστόσο, θεωρείται το χειρότερο από πλευράς υποδομών και είναι θέμα χρόνου η εκκένωσή του. Φιλοξενεί σήμερα 919 πρόσφυγες, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν η κατάσταση ήταν χειρότερη, καθώς συνωστίζονταν εκεί έως και 2.000 άτομα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν σε μια νέα δομή εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής (κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει επέκταση του κέντρου στον Σκαραμαγκά) και σε μια νέα δομή σε γειτονικό με την Αττική νομό.
 
Αναφερόμενος στο θέμα του Ελληνικού, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Χρήστος Καπάταης παραδέχτηκε στο «Έθνος» ότι το συγκεκριμένο κέντρο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η διαρροή λυμάτων δεν προκάλεσε άμεσο πρόβλημα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο κτίριο:
«Η υπηρεσία μας έλαβε την περασμένη Πέμπτη ειδοποίηση ότι έσπασε ένας αγωγός λυμάτων. Το πρόβλημα προκλήθηκε σε υπόγειο χώρο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται, ενώ οι πρόσφυγες διαμένουν από τον πρώτο όροφο και πάνω.
Την ίδια μέρα στείλαμε συνεργείο, το οποίο έκανε απάντηση των λυμάτων. Λειτούργησαν από κοινού συνεργείο της ΕΥΔΑΠ για το εξωτερικό δίκτυο και τεχνικοί για το εσωτερικό. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και έχουμε λάβει το ''καλώς έχειν'' από την υγειονομική υπηρεσία. Έχει γίνει απεντόμωση και μυοκτονία, ενώ στον χώρο έχουν τοποθετηθεί 20 χημικές τουαλέτες».
Η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει το στοίχημα στη διαχείριση του πληθυσμού των προσφύγων. Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα ελονοσίας. Απομονώθηκαν, ωστόσο, επτά νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α και 23 ανεμοβλογιάς.
Μιλώντας χθες στο «Έθνος», ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) σημείωσε ότι -έπειτα από τις τεχνικές παρεμβάσεις- η κατάσταση στο Ελληνικό κρίνεται πλέον απολύτως διαχειρίσιμη υγειονομικά.
elliniko 
Είχαν προηγηθεί δύο έντονα ανησυχητικές υγειονομικές εκθέσεις. Η πρώτη εκδόθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έπειτα από δύο αυτοψίες στις 25 και 26 Αυγούστου.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν «... περιορισμένης έκτασης συσσώρευση στάσιμων υδάτων στο ισόγειο εξαιτίας βλάβης του υδραυλικού δικτύου στον χώρο εγκαταστάσεων». Εντόπισαν, επίσης, «εκτεταμένη συσσώρευση στάσιμων υδάτων-λυμάτων που οφείλεται σε βλάβη του αποχετευτικού συστήματος». Ζήτησαν παρεμβάσεις στις τουαλέτες, τις ντουζιέρες και στους νιπτήρες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Σε παρόμοιο κλίμα ήταν έκθεση της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, η οποία δημοσιοποιήθηκε προχθές από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ).
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το υπόγειο του κτιρίου στο Ελληνικό «... είχε πλημμυρίσει από λύματα και η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη - αφόρητη». Οι επιθεωρητές σημειώνουν πως, λόγω της παλαιότητας των αποχετευτικών αγωγών και του μεγάλου όγκου των λυμάτων που δέχονται καθημερινά οι αγωγοί, τα λύματα διέρρευσαν στο υπόγειο.
Ζητούν μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές μέρες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.
 
Η επιδημιολογική εικόνα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων είναι ελεγχόμενη αλλά όχι απολύτως ανέφελη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Την εβδομάδα από 15 έως 21 Αυγούστου δεν καταγράφηκε νέο κρούσμα ελονοσίας, διφθερίτιδας, μηνιγγίτιδας ή θάνατος άγνωστης αιτιολογίας.
Καταγράφηκαν, ωστόσο, επτά νέα περιστατικά του συνδρόμου «ίκτερος με οξεία έναρξη» σε τρία διαφορετικά κέντρα φιλοξενίας. Η περαιτέρω διερεύνησή τους έδειξε ότι επρόκειτο για κρούσματα ηπατίτιδας Α, η οποία μεταδίδεται όταν υπάρχουν κακές συνθήκες υγιεινής. Οι επιδημιολόγοι έδωσαν συστάσεις για τήρηση των μέτρων υγιεινής και συντόνισαν τον εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Α του παιδικού πληθυσμού.
Την ίδια εβδομάδα δηλώθηκαν 23 περιστατικά ανεμοβλογιάς από το σύνολο των κέντρων φιλοξενίας της χώρας. Τα 21 αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Πρόκειται για μια κατά κανόνα ήπια νόσο στην παιδική ηλικία. Στους πληθυσμούς στους οποίους δεν εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού, όπως στις χώρες προέλευσης των φιλοξενούμενων προσφύγων, εκδηλώνεται ως «παιδική ασθένεια» με επιδημίες σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί από τις 16 Μαΐου σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων και μεταναστών.
 
Πηγή: ethnos.gr
 
Last modified on Monday, 29 August 2016 12:26

Find Us on Facebook