Aug 15, 2018 Last Updated 2:00 PM, Jul 24, 2018

6 λάθη στην επιχείρηση καθαρισμού του Σαρωνικού …

Read 684 times
Rate this item
(2 votes)
Τον κώδωνα του εφιαλτικού κινδύνου της μόνιμης ρύπανσης της αθηναϊκής ριβιέρας -και όχι μόνο- κρούει ο μοριακός βιολόγος-γενετιστής με εξειδίκευση στη βιολογία θαλάσσης, Θοδωρής Γιάνναρος, μιλώντας στο zougla.gr  για τα πλείστα όσα λάθη κατά την επιχείρηση απορρύπανσης που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στον Σαρωνικό. Αλλά όχι και στη Σαλαμίνα, όπως θα έπρεπε, προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα... «Πρόκειται για ένα ασήμαντο ατύχημα, που όμως εξελίχθηκε με δική μας ευθύνη σε μια τεράστια οικολογική καταστροφή και υπάρχει κίνδυνος να γίνει μη αναστρέψιμη», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
 
giannaris1

Ο επιστήμονας, ιδρυτής της εταιρείας MOM για την προστασία της μεσογειακής φώκιας, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να βοηθήσει σε θέματα συμβουλευτικής αλλά και τεχνογνωσίας στις πολύ κρίσιμες διαδικασίες απορρύπανσης, από την επιτυχία των οποίων εξαρτάται το μέλλον του Σαρωνικού.
Τα λάθη
Πρώτο λάθος: Το αντιρρυπαντικό φράγμα -που θα έπρεπε να είναι απορροφητικό-  δεν τοποθετήθηκε σε μια έκταση που θα κάλυπτε όλα τα σημεία εκροής του μαζούτ από το ναυάγιο, ώστε να συγκεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη αποκλεισμένη περιοχή και εν συνεχεία να απαντληθεί. Αντ΄ αυτού τοποθετήθηκε μια «κουλούρα» μικρών διαστάσεων πάνω από το ναυάγιο, οπότε τα ρεύματα και ο αέρας παρέσυραν τα μολυσμένα νερά κάτω από το φράγμα, κι έτσι δημιουργήθηκε η κηλίδα.
 
Δεύτερο λάθος: Η επιχείρηση απορρύπανσης ξεκίνησε 10 ώρες μετά το ατύχημα, χρόνος δυστυχώς αρκετός για να γίνει το κακό και να εκλυθεί η μεγαλύτερη ποσότητα του μαζούτ.
 
Τρίτο λάθος: Ενώ υπάρχουν στον Πειραιά εξειδικευμένες εταιρίες και μηχανισμοί που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά, δεν ειδοποιήθηκαν καν και δεν έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.
 
Τέταρτο λάθος: Όλοι ασχολήθηκαν με μια κηλίδα που «αρμένιζε», ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι στη Σαλαμίνα, η οποία έχει μαυρίσει, τόσο οι ακτές της όσο και ο βυθός της. Το μαζούτ έχει κατακαθίσει στον βυθό από όπου αναδύονται διαρκώς καινούριες ουσίες ρύπανσης στην επιφάνεια. Εκεί θα έπρεπε να δοθεί η έμφαση, στον βυθό της Σαλαμίνας, όπου ουσιαστικά «ανακυκλώνεται» το πρόβλημα, κάτι που θα συνεχιστεί και για τους επόμενους μήνες.
 
Πέμπτο λάθος: Δεν ειδοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EMSA -παρά μετά από 4 μέρες- που θα μπορούσε να συνδράμει στις προσπάθειες.
'Εκτο λάθος: Δεν αξιοποιούνται άλλες πιο αποτελεσματικές μέθοδοι απορρύπανσης, μηχανικές ή χημικές. Μια ακόμη τακτική που ακολουθείται στο εξωτερικό και φέρνει αποτέλεσμα είναι η καύση του μαζούτ ενώ βρίσκεται στη θάλασσα.
 
Ως εκ τούτου, έχει προκληθεί τεράστια βλάβη στο οικοσύστημα: «Ο Σαρωνικός γέμισε από νεκρά ψάρια, ενώ και τα υπόλοιπα δεν θα μπορέσουν να αναπαραχθούν και να σχηματιστούν τα απαραίτητα για την αλιεία κοπάδια. Τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια στην περιοχή και αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αυτό και για την οικονομία».
Κίνδυνοι ελλοχεύουν φυσικά και για τη δημόσια υγεία. «Προσελήφθησαν μετανάστες, μετά από εκπαίδευση λίγων ωρών, για να καθαρίσουν με πρόχειρες στολές τις ακτές. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρώ ότι έχουν μολυνθεί και θα νοσήσουν. Μεγάλη ανευθυνότητα να ανατεθεί σε αυτούς η εργασία αυτή, κυρίως για την ίδια τους την υγεία», επισημαίνει, τονίζοντας παράλληλα το, όχι και τόσο αυτονόητο, για ορισμένους συμπολίτες μας: «το κολύμπι στα νερά του Σαρωνικού αυτή τη στιγμή ισοδυναμεί με... αυτοκτονία», επισημαίνει.
Όλα αυτά τα λάθη, σύμφωνα με τον Θοδωρή Γιάνναρο, προκαλούν τέλος ένα ακόμη πρόβλημα: «Ενώ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προβλέπονται αποζημιώσεις στα κράτη-μέλη για τέτοιου είδους ατυχήματα, λόγω ακριβώς των καθυστερήσεων και των λαθών, πιθανότατα νομικά δεν θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τίποτα»...
Last modified on Friday, 22 September 2017 11:55

Most Read

Νεαροί Ρομά είχαν ρημάξει 23 σπίτια στη Γλυφάδα
Nέα ληστεία στη Γλυφάδα - Μπήκαν με καλάσνικοφ στο σπίτι πρώην συζύγου πασίγνωστου εφοπλιστή
Ανατίναξαν ΑΤΜ στη Γλυφάδα

Ανατίναξαν ΑΤΜ στη Γλυφάδα

20 Mar 2018 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Find Us on Facebook