Dec 08, 2019 Last Updated 11:37 AM, Dec 8, 2019
Γιάννης Σκούφης

Γιάννης Σκούφης

Η ελληνική εμπορική ναυτιλία εξακολουθεί να κρατά τα ηνία παγκοσμίως και να πρωταγωνιστεί αδιάλειπτα στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο.

Από τη δεκαετία του 1960, η Αθήνα και πιο συγκεκριμένα ο Πειραιάς, αναδείχθηκαν σε σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα. Τα τελευταία 30 χρόνια, η ανάγκη για περισσότερο χώρο, η κυκλοφοριακή συμφόρηση γύρω από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αλλά και οι προσωπικές προτιμήσεις των πλοιοκτητών οδήγησαν σε μια μεγαλύτερη διασπορά των διαχειριστριών εταιρειών στα Βόρεια και Νότια Προάστια αλλά και στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας. Συνεπώς νέες περιοχές έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πλοιοκτητών και ναυτιλιακών επιχειρηματιών, δημιουργώντας ένα νέο σκηνικό γύρω από τη βιομηχανία στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Ναυτικός οδηγός

Στο πλαίσιο αυτό, τα Ναυτικά Χρονικά στο αγγλόφωνο τεύχος Νοεμβρίου επιχειρούν μέσω νέας έρευνας να ρίξουν φως στην γεωγραφική κατανομή των διαχειριστριών εταιρειών στην Αττική καθώς και να καταγράψουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δραστηριότητά τους. Τα στοιχεία απαραίτητα για την εκπόνηση της έρευνας εξήχθησαν από τον «62ο Ελληνικό Ναυτικό Οδηγό». Από την έρευνα προκύπτει λοιπόν ότι συνολικά 548 διαχειρίστριες εταιρείες με ποντοπόρους στόλους είναι εγκατεστημένες στο λεκανοπέδιο Αττικής, εκ των οποίων το 41,97% (230/548) βρίσκονται στον Πειραιά και το 19,9% (109/548) στα Νότια Προάστια (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Ελληνικό, Βάρκιζα, Άνω Γλυφάδα, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Παλαιό Φάληρο).

naytika notia proastia

Αντίστοιχα το 13,5% (74/548) των διαχειριστριών εταιρειών είναι εγκατεστημένες στα Βόρεια Προάστια (Κηφισιά, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ερυθραία, Νέο Ψυχικό, Λυκόβρυση) χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψιν ο άξονας της Λεωφόρου Κηφισίας, o οποίος αναλύεται ξεχωριστά. Στον άξονα της Λεωφ. Συγγρού εδρεύει το 6,93% των διαχειριστριών εταιρειών, ήτοι 38 εταιρείες ενώ σε αυτόν της Λεωφ. Κηφισίας το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 9,49% (52 εταιρείες).Κατά μήκος του Κηφισού είναι εγκατεστημένες 12 εταιρείες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 2,19% επί του συνόλου των διαχειριστριών ενώ στο Κέντρο της Αθήνας (Αμπελόκηποι, Κολωνάκι, Αθήνα) βρίσκονται 29 διαχειρίστριες εταιρείες (5,29%).

Τέλος τόσο στη Δυτική (Ελευσίνα, Μαγούλα, Μάνδρα, Ασπρόπυργος) όσο και στην Ανατολική Αττική (Παιανία, Κορωπί, Λαύριο) το ποσοστό εγκατεστημένων διαχειριστριών εταιρειών ανέρχεται στο 0.36% (2 εταιρείες). Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η δυναμική του Πειραιά ως ναυτιλιακού κέντρου δεν αμφισβητείται.Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας αφορά το μέγεθος των στόλων που διαχειρίζονται οι εταιρείες στην Αττική. Ειδικότερα, το 53% των εταιρειών αυτών (290/548) διαχειρίζονται μικρούς στόλους που απαρτίζονται από 1 έως 4 πλοία*, δείγμα του ότι οι εταιρείες με μικρότερους στόλους αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ναυτιλίας. Αντίστοιχα 171 εταιρείες (31%) διαχειρίζονται στόλους από 5 έως 15 πλοία, ενώ το εναπομείναν 16% (87/548) των διαχειριστριών εταιρειών διαχειρίζονται στόλους μεγαλύτερους των 16 πλοίων.

Περισσότερες πληροφορίες για την κατανομή των ναυτιλιακών εταιρειών στην Αττική, ανά μέγεθος στόλου και τύπο διαχειριζόμενων πλοίων μπορείτε να βρείτε στην έρευνα των Ναυτικών Χρονικών “Where in Attica? Revisiting the geographical allocation of Attica’s shipping neighborhoods”. Την ψηφιακή έκδοση (e-book) του τεύχους Νοεμβρίου 2019 των Ναυτικών Χρονικών, το οποίο φιλοξενεί τη σχετική έρευνα με τίτλο “Where in Attica? Revisiting the geographical allocation of Attica’s shipping neighborhoods” μπορείτε να την προμηθευθείτε από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Readpoint.Τα τεύχη των Ναυτικών Χρονικών, σε έντυπη μορφή, μπορείτε να τα προμηθευτείτε κατόπιν εγγραφής στη λίστα συνδρομητών εδώ, καθώς και στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα) και TELSTAR (2ας Μεραρχίας 3, Πειραιάς).

Φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό τουρνουά σάλας για τη Μυρτώ της Πάρου θα διεξαχθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στο ΔΑΚ της Γλυφάδας- "Μάκης Λιούγκας"(Φοίβης 14 & Λεωφόρος Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά).

Τη διοργάνωση στηρίζουν μαζί με το Δήμο Γλυφάδας και 20 σημαντικοί φορείς ανάμεσα τους η UNESCO Νοτίων Προαστίων. Σκοπό είναι η στήριξη της Μυρτώ και των  Κοινωνικών Παντοπωλείων της Ιεράς Μητρόπολης και του Δήμου Γλυφάδας. Τό ἀγωνιστικό πρόγραμμα θα διεξαχθή  από τις 11:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ. Στο τουρνουά ποδοσφαίρου για την αγαπημένη μας Μυρτώ, έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή σπουδαίου ποδοσφαιριστές αλλά και καλλιτέχνες όπως οι: Γιωτης Τσαλουχίδης, Ντάνιελ Μπατίστα,, Μάρκος Σεφερλης, Λευτέρης Πανταζής, Ντανος (Γιώργος Αγγελοπουλος), Σινισα Γκογκιτς και συνεχίζουν να έρχονται....  Οι 20 φορείς που στηρίζουν τη διοργάνωση είναι: ΠΟΕ ΔΟΥ, Νοσ. Ιπποκράτειο, Υπουργείο Πολιτισμού, ΓΓΑ, ΕΡΤ, Αντέννα, ΕΛΑΣ Ν. Αττικής, Όμιλος Ξυνή, ΑΡΤ ΤV, Ουνέσκο ΝΠ, Ένωση Αστ.Υπαλ.Ν/Αττικής, ΕΡΑ Σπορ, Σπόρ FM, ΣΤΑΣΥ, ΙΕΚ Αλφα, Μόλτεν,ΟΧΕ, Θουκυδιδείο, Couros club, Ζεύς.

Tagged under

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιμανδρίτη Νήφωνα, Ηγούμενο της Ι.Μ.Αγίου Νεκταρίου Γλυφάδας και τόν διάκονο Εφραίμ. Ο Μητροπολίτης Αντώνιος και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί με εγκαρδιότητα από τον Παναγιώτατο και παρεκάθησαν στην Πατριαρχική τράπεζα.Το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, με προτροπή του Παναγιωτάτου, χοροστάτησε κατά τον Μ.Εσπερινό, στον Πατριαρχικό Ναό.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Γράφει ο Κώστας Σαρρηκώστας

Και ενώ μας χωρίζουν πλέον λίγες βδομάδες για να υποδεχτούμε το 2020, κάνοντας μια πρώτη ανασκόπηση στην δεκαετία που κλείνει μάλλον μας βρίσκει με πολύ περίεργα συναισθήματα.

Είναι οι πρώτες σκέψεις και σίγουρα νιώθουμε “βαθιά” κουρασμένοι. Ψυχικά κυρίως. Με την οικονομική κρίση και την πολιτική ανικανότητα όπως την βιώσαμε να μην μας αφήνουν πολλά... παράθυρα ανάσας, φαντάζει δύσκολο να  ονειρευτούμε ένα μέλλον με περισσότερη ποιότητα. Αν θέλετε με περισσότερο ανθρωπισμό και, λιγότερο μίσος. Με περισσότερο φως, λιγότερες σκιές και απομιμήσεις που πιστεύουν ότι ανακάλυψαν την αυθεντικότητα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, παρά να ανησυχούμε.

Σας είχα γράψει κάποτε ότι με το αμόνι και το σουβλί ενός τσαγκάρη τα παπούτσια μας ήταν πιο γερά, πιο ανθεκτικά στα βήματα που κάναμε και η ζωή μας ακόμη και με λιγότερους οβολούς στις τσέπες ήταν περισσότερο αληθινή. Οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν άμεσες, δεν μεσολαβούσε το κενό του απομονωτισμού και η καθημερινότητα ήταν αναμφίβολα πιο αγνή. Θα μας πείτε νοσταλγούς του παρελθόντος και πως δεν βρίσκουμε τίποτα καλό εν έτει 2019. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα δίπλα μας, -λίγα μεν αλλά υπάρχουν- ενώ η ζωή μας έγινε καλύτερη με την πρόοδο που επέδειξε η τεχνολογία στην οποία χρωστάμε πολλά. Πόσο όμως πιο ουσιαστική έγινε; Ζούμε, και κοιτάξτε τους γύρω σας, σε έναν σωλήνα παγιδευμένοι στο σήμερα δίχως να μπορούμε να αντιληφθούμε τι χάνουμε και πόσα λίγα κερδίζουμε. Αλλά και στον οικονομικό τομέα πιστεύει κάποιος, λίγους μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ότι ο Έλληνας τα βγάζει πέρα; Μόλις πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία από επίσημο φορέα του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αποτυπώνουν την πραγματική οικονομική κατάσταση και αυτό προκύπτει από τα νέα χρέη που απέκτησαν τα νοικοκυριά. Δεν θα σας κουράσω με αριθμούς κρατείστε μόνο τούτο: Πάνω από 1,1 εκατ. φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν χρέος κάτω από 50 ευρώ, προφανώς διότι δεν τα βγάζουν πέρα και όχι επειδή αρνούνται να σηκώσουν το στρώμα και να ανοίξουν το σεντούκι με τις χρυσές λίρες. Κι όλα αυτά την ώρα που το σύνολο των χρεών των ελλήνων στην εφορία αγγίζει πλέον το εξωπραγματικό ποσό των 104, 9 δισ. ευρώ, με μόλις 225 άτομα να χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Πως λοιπόν, αντιμετωπίζουμε το μέλλον; Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη ο Αμπιτζίτ Μπάνερτζι και η Εστέρ Ντουφλό, δύο από τους τρεις νικητές του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας  μελέτησαν μικρές ομάδες ανθρώπων. Οι δύο Νομπελίστες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βασικές θεωρίες οικονομικής ανάπτυξης αποτυγχάνουν να περιγράψουν την πραγματικότητα, πολύ περισσότερο  να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές σε όσους χαράσουν πολιτική. Και αυτό καθώς μέσα από τα πειράματά τους, οδηγήθηκαν σε συστάσεις όπως ότι η υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων περιορίζει την ανισότητα, ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στους φτωχούς, γηγενείς και ξένους, και πως είναι θετική η μετανάστευση και το ελεύθερο εμπόριο.

Συμπεράσματα που προκύπτουν με μια απλή συλλογιστική με την προϋπόθεση ότι βλέπεις όλο το φάσμα των δεδομένων χωρίς να φοράς παρωπίδες.Και που βρισκόμαστε σήμερα; Ακριβώς σε έναν αντίθετο πόλο. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να χρυσωσουμε το χάπι στους πένητες πετώντας τους ένα κομμάτι ψωμί και κυρίως προσπαθώντας να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι ανακαλύψαμε το σχέδιο που κάνει τις ζωές μας ουσιαστικά καλύτερες. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ειναι έτσι. Και δεν θα είναι καθώς ψηφισμένος νόμος από το 2010(!) που ενώνει όλες τις επιχειρήσεις με τα κεντρικά συστήματα των εφοριών δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με σκοπό τελικά να συντηρηθεί η διακίνηση του μαύρου χρήματος, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο σε διάστημα 23 ετών έχει τροποποιηθεί 249 φορές με 81 διαφορετικούς νόμους! Και ας μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι ήταν ως εδώ. Πως όλα θα αλλάξουν και σε πέντε βασικούς τομείς θα ακολουθούμε κάποιες εφαρμοσμένες πρακτικές. Η  πολιτική ελίτ του τόπου αδυνατεί να δει πέρα από το δάχτυλο της τακτοποίησης και των ρουσφετιών, πετώντας σταγονίδια ανάπτυξης στον λαό. Τα χιλιάρικα που χαρίζουν, για παράδειγμα, στα παιδιά που θα γεννηθούν από το 2020 και μετά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το γεγονός ότι αφανιζομαστε ως έθνος και πως μόνο με ένα ανατρεπτικό σχέδιο μπορεί (αν μπορεί τελικά ) να σωθεί ο ελληνισμός.

Πετρογλυπτική Ζωγραφική: Αριάγνη. Έργο της Νίκης Παπαθεοχάρη

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου θα αναρτηθούν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα τα στελεχώσουν

Την ερχόμενη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου θα αναρτηθούν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να είναι όλα έτοιμα για τη λειτουργία τους. Έτσι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, που εστάλη στα σχολεία με τη μορφή εγκυκλίου, στις 16 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν τα μαθήματα της ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια. Υπενθυμίζεται, ότι τα μαθήματα θα αφορούν τη Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία και τα Αγγλικά. Στην ενισχυτική διδασκαλία μπορούν να συμμετέχουν μαθητές όλων των τάξεων του γυμνασίου, που υστερούν στα μαθήματα αυτά ή μαθητές που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Ροή Ειδήσεων

Find Us on Facebook