Jun 23, 2017 Last Updated 4:20 PM, Jun 23, 2017
Γιάννης Σκούφης

Γιάννης Σκούφης

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη  οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους τομείς καθαριότητας των δήμων και τα περισσότερα προάστια της Αττικής «πνίγονται» στα σκουπίδια,  στη  Γλυφάδα η εικόνα είναι κάπως διαφορετική. Το glyfada24.gr  επισκέφτηκε πολλά σημεία της πόλης κάνοντας αυτοψία και καταγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί…
 
skoupidia
 
Αξίζει να σημειωθεί- πριν σας ενημερώσουμε για τα όσα είδαμε κατά τη σημερινή περιήγησή μας- ότι την έκτακτη ανακοίνωση του δήμου μας  για τα σκουπίδια την ακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας. Φυσικά, σκοπός της βόλτας μας,  δεν ήταν η ωραιοποίηση της κατάστασης καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα σε πολλές γειτονιές της πόλης μας.  Πιθανότατα τις επόμενες ημέρες η εικόνα που αντικρίσαμε να επιδεινωθεί και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν να δημιουργηθεί μια κατάσταση αποπνικτική…   
Πρώτος σταθμός μας ήταν η παραλία. Η  εικόνα κάθε άλλο από απογοητευτική ήταν.  Τόσο οι «πράσινοι» όσο και οι «μπλε» κάδοι ήταν μισοάδειοι.
 
skoupidia2

Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της Γλυφάδας. Περάσαμε από την «Μπιφτεκούπολη» και από άλλα κεντρικά σημεία της Μεταξά. Και εκεί η κατάσταση ήταν υποφερτή παρότι βρισκόμαστε εν μέσω των  πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων. Μόνο οι «μπλε» κάδοι ήταν σχεδόν γεμάτοι. Σημαντικό ρόλο απ’ ότι φαίνεται έχουν παίξει οι βυθιζόμενοι κάδοι που υπάρχουν στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
 
skoupidia7
 
Επόμενη στάση μας ήταν στην περιοχή της Ευρυάλης. Εκεί διαπιστώσαμε ότι οι μισοί κάδοι ήταν γεμάτοι και υπόλοιποι άδειοι. Την ίδια εικόνα συναντήσαμε λίγο αργότερα και στη οδό Γούναρη αλλά και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Τερψιθέας και της Αιξωνής. 
Βέβαια, από κάποια σημεία που περάσαμε παρατηρήσαμε και κάποια παράδοξα φαινόμενα.
 
skoupidia6
 
Για παράδειγμα είδαμε κάποιους συμπολίτες μας να κατεβάζουν ογκώδη από εργασίες που έκαναν στα σπίτια τους. Αντικρίσαμε «πράσινους» γεμάτους κλαδιά και στην Ελευθέρου Ανθρώπου από την μια πλευρά του δρόμου άδειους κάδους και από την απέναντι άδειους!.. Τέλος παρατηρήσαμε τη συνήθεια ορισμένων συμπολιτών  να ρίχνουν τα οικιακά τους απόβλητα σε «μπλε» κάδους.
 
skoupidia3
 
skoupidia4
 
Στο μεταξύ, ο δήμος Γλυφάδας με νέα ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι προχωρά σε ψεκασμούς. Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει:    
Σε έκτακτους ψεκασμούς εντός της Γλυφάδας προχωρά η δημοτική αρχή της πόλης, με σκοπό να διαφυλάξει, στο μέτρο του εφικτού, τη δημόσια υγεία, ενώ ήδη έχει προβεί σε άλλες σχετικές ενέργειες. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, δήλωσε σχετικά:
«Λόγω της συνέχισης των κινητοποιήσεων, για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία, εκτάκτως ψεκάζουμε με ειδικό υγρό που καταπολεμά τα μικρόβια στα σημεία της Γλυφάδας όπου συσσωρεύονται όγκοι σκουπιδιών ώστε να γίνει κατά το δυνατόν απολύμανση για έντομα, τρωκτικά και φυσικά τις οσμές. Ήδη συνεργαζόμαστε με τα μεγάλα καταστήματα εστίασης και τα σούπερ μάρκετ για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων τους. Παράλληλα, η πολιτική προστασία του Δήμου Γλυφάδας με τους εθελοντές μας είναι έξω στους δρόμους και βάζουν σε μεγάλες μαύρες σακούλες τα οικιακά απορρίμματα που βρίσκονται εκτός κάδων.
Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία όλων, για να παραμείνει τις δύσκολες αυτές ημέρες - με δεδομένη τη δίκαιη κινητοποίηση των εργαζομένων - όσο γίνεται καθαρή και ευπρεπής η Γλυφάδα μας. Παρακαλούμε μην βγάζετε τα απορρίμματα έξω, προσπαθήστε να δείξετε υπομονή, πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε εμείς και δεν φέρουμε ευθύνη.»
 
Εν κατακλείδι, η κατάσταση στις γειτονιές της Γλυφάδας- σύμφωνα με όσα είδαμε-  δεν ήταν η ιδανική αλλά τουλάχιστον δεν αντικρίσαμε εικόνες που βλέπουμε από άλλους δήμους στις ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης.                 
Αναβάλλεται για τις 2 Ιουλίου το Baby Run Festival, που διοργανώνει ο Δήμος Γλυφάδας, σε συνεργασία με την εταιρία imode. Ο τεράστιος αριθμός συμμετοχών οδήγησε στην αναβολή για μία εβδομάδα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές στις υποδομές και να φιλοξενήσουμε όλα ανεξαιρέτως τα μικρά παιδιά στον αγώνα!
Πρόκειται για ένα καλοκαιρινό αγώνα με ποδήλατα ισορροπίας, για νήπια από 18 μηνών έως 5 ετών, που θα λάβει χώρα την Κυριακή, 2 Ιουλίου στο 6ο Δημοτικό Γυμναστήριο Γλυφάδας (Ν. Ζέρβα 56). Σκοπός της εκδήλωσης, κάθε παιδί να παίξει, να τρέξει και να νικήσει, μαθαίνοντας ότι στην ζωή η αγάπη πάντα θα νικάει.
Κάθε μικρός ποδηλάτης θα έχει την ευκαιρία να «τρέξει» με ένα ποδήλατο ισορροπίας στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα που θα κατασκευαστεί στο μέσο του γηπέδου, να διασκεδάσει με τους ανιματέρ, να σκαρφαλώσει και να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και ζωντανές εκδηλώσεις.
Ο Δήμος Γλυφάδας και το Baby Run Festival υποστηρίζουν περήφανα το φορέα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ως εκ τούτου κάθε επισκέπτης θα μπορεί να συνεισφέρει προαιρετικά το πόσο στου 1€ για την ενίσχυση του φορέα.
 
Σε αυτό τον αγώνα κάθε παιδί είναι νικητής και γι’ αυτό το λόγο όλα τα παιδιά βραβεύονται με μετάλλια, επαίνους, καπέλα, σφυρίχτρες, μπαλόνια και πολλά άλλα πλούσια δώρα. Οι μεγάλοι νικητές των κατηγοριών ανταμείβονται με ένα πλήρες σετ ποδηλάτου αξίας 238 ευρώ. Προαπαιτούμενα συμμετοχής είναι η πιπίλα, οι πάνες και η καλή διάθεση!
Το παιδί δεν χρειάζεται να ξέρει ποδήλατο για να πάρει μέρος αφού το ποδήλατο ισορροπίας δεν έχει πετάλια. Είναι εκπαιδευτικό και χρησιμοποιείται ως περπατούρα για την εκμάθηση της ισορροπίας. Για κάθε παιδί που δεν έχει ποδήλατο ισορροπίας, η γραμματεία θα φροντίσει ώστε να του παρέχει ένα, καθώς και παιδικό κράνος ποδηλάτου και γάντια ποδηλάτου.
Δηλώσεις Συμμετοχής στη γραμματεία της εκδήλωσης και ηλεκτρονικά στο https://www.babyrun.gr/el/forma-summetoxis. Ώρες Εγγραφών & Προσέλευσης: 10:00 – 11:00. Στις 11 θα γίνει η τελετή έναρξης και αμέσως μετά ξεκινά η εκδήλωση.
Μάθετε Περισσότερα:
▶ Website: https://www.babyrun.gr
▶ Facebook: https://www.facebook.com/babyrunfestival
▶ Facebook Event: https://goo.gl/MBPT7e
▶ Youtube: https://goo.gl/ZyP3qB
▶ Google+: https://goo.gl/M8z2tX
▶ Google+ Event: https://goo.gl/sgMQGC
Χορηγός Eπικοινωνίας: Nickelodeon
Mικρός Χορηγός: https://www.loutrina.gr
Tagged under
Με την "πλάτη στον τοίχο" επιχειρεί το Υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί από τις "αντισυνταγματικές", σύμφωνα με την αρχική κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρατάσεις στις οχτάμηνες συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων.
Προκειμένου να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος των απολύσεων κοντά 6.100 συμβασιούχων και ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε συνέχιση για άλλη μία εβδομάδα του αποκλεισμού των γκαράζ καθαριότητας, το ΥΠΕΣ ετοιμάζει πυρετωδώς νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εγκριθεί η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ τουλάχιστον 2600 θέσεων μόνιμης απασχόλησης. Παράλληλα, το ΥΠΕΣ τάσσεται υπέρ της προσωρινής απασχόλησης τους με δίμηνες συμβάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των μόνιμων προσλήψεων.
Εξάλλου, εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του ΥΠΕΣ ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εν λόγω συμβασιούχων ακόμα και αν η τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προβλέπει ότι οι παρατάσεις ήταν αντισυνταγματικές.
Κύκλοι του ΥΠΕΣ ξεκαθαρίζουν στο Capital.gr τρία σημεία:
1) Η επαναπρόσληψη έως και 6.100 σημερινών συμβασιούχων με δίμηνες συμβάσεις ενδέχεται να κριθεί αναγκαία, εφόσον υπάρξει κενό χρονικό διάστημα μεταξύ της διαφαινόμενης απόλυσης τους (σύμφωνα με όσα θα προκύψουν  από ενδεχόμενη τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί "αντισυνταγματικότητας" των παρατάσεων των συμβάσεων) και της ενδεχόμενης επαναπρόσληψης τους ως μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα.
Η όλη διαδικασία της πρόσληψης με δίμηνες συμβάσεις βρίσκεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία των δημάρχων.
2) Πιο δύσκολη θεωρείται η επαναπρόσληψη των 6.100 σημερινών συμβασιούχων ως μόνιμο προσωπικό.
Μέχρι τώρα οι Δήμοι έχουν αιτηθεί μόνο 2600 μόνιμες προσλήψεις. Ο αριθμός αυτός, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσε να αυξηθεί εφόσον το ζητήσουν οι δήμαρχοι. Το ΥΠΕΣ δεν θα μπορούσε να θέσει κανένα περιορισμό στον αριθμό των προσλήψεων, γιατί  αυτές θα γίνουν αποκλειστικά από τους "ίδιους πόρους" των Δήμων (πχ από τα δημοτικά τέλη), αλλά και δεν εντάσσονται στο πλάνο των προσλήψεων με βάση τις μνημονιακές αναλογίες προσλήψεων –αποχωρήσεων.
Από την άλλη μεριά, όμως, ακόμα και αν προκηρυχθούν περισσότερες από 2600 θέσεις μόνιμου προσωπικού δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι σημερινοί υπό απόλυση συμβασιούχοι θα πληρούν άπαντες τα κριτήρια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ενώ δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί εάν οι σημερινοί συμβασιούχοι και,πιθανόν, αυριανοί απολυμένοι θα έχουν κάποια ειδική μοριοδότηση η οποία θα μπορούσε να τους διευκολύνει καταλυτικά να διοριστούν σε μόνιμη θέση.
3) Η επικείμενη ρύθμιση για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα δεν σχετίζεται άμεσα με την ρύθμιση (την οποία επίσης προετοιμάζει το ΥΠΕΣ) για τη μετατροπή  30.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου  χρόνου.
Η μεν πρώτη ρύθμιση αφορά την επίσπευση της προκήρυξης θέσεων μόνιμης απασχόλησης στους Δήμους (για την  οποία δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα έχουν ειδική μοριοδότηση οι υπό απόλυση συμβασιούχοι), ενώ η δεύτερη αφορά τη μονιμοποίηση συγκεκριμένων συμβασιούχων οι οποίοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. Για τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια.
Ωστόσο από το ΥΠΕΣ επικαλούνται το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο δεν επιτρέπει τις "καταχρηστικές" συμβάσεις εργασίας, δηλαδή συμβάσεις οι οποίες είναι υποδεέστερες των υπηρεσιών τις οποίες προσφέρουν οι εργαζόμενοι.
Πηγή:capital.gr 
Τα ρομπότ στο μέλλον δεν θα κλέβουν μόνο τις δουλειές μας. Θα μπορούν να κάνουν και χρήσιμας πράγματα, όπως τις δουλειές του νοικοκυριού. Ισπανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που σιδερώνει ρούχα - με μεγάλη μάλιστα προσοχή στο έργο του, ώστε να μην αφήσει καμία ζάρα.
 

Το ύψους 1,8 μέτρων ρομπότ με την ονομασία ΤΕΟ, το οποίο ζυγίζει περίπου 80 κιλά, διαθέτει μια κάμερα στο κεφάλι του, που «σαρώνει» το ρούχο πάνω στη σιδερώστρα, δημιουργώντας μια υψηλής ανάλυση τρισδιάστατη αναπαράστασή του.
Στη συνέχεια, με τον κατάλληλο αλγόριθμο ανιχνεύει τυχόν ζάρες ή άλλες ανωμαλίες στο ρούχο, ώστε να τις σιδερώσει αργά με το σίδερο, αναφέρει το ΑΠΕ.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ρομποτικής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης Κάρλος 3, με επικεφαλής τον Χουάν Βικτόρες, σύμφωνα με το "New Scientist", είχαν πρωτοπαρουσιάσει το ΤΕΟ το 2012. Τότε ανέβαινε σκάλες και άνοιγε πόρτες, τώρα εμπλούτισε το «ρεπερτόριό» του με το σιδέρωμα.
Τα επόμενα καθήκοντα του ρομπότ θα είναι να μάθει να βοηθά στην κουζίνα με το μαγείρεμα και άλλες δουλειές. Τελικός στόχος των ερευνητών είναι το ΤΕΟ να μαθαίνει να κάνει οτιδήποτε απαιτεί ένα νοικοκυριό, απλώς βλέποντας τους ανθρώπους πώς το κάνουν. Εν ολίγοις, η χαρά της νοικοκυράς...
 
Ένα βίντεο που παραπέμπει σε ταινία μικρού μήκους, ανέβασε η Ελληνική Αστυνομία στους λογαριασμούς της στα social media, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που «κρύβει» το διαδίκτυο για τους νέους.
Το βίντεο που έχει διάρκεια 10 λεπτών και 35 δευτερολέπτων, δείχνει εφήβους που συνομιλούν υποτιθέμενους συνομηλίκους τους στο Διαδίκτυο και εκτυλίσσονται δύο ιστορίες.
Στην πρώτη είναι θύμα ένα αγόρι, που παρασύρεται από μια υποτιθέμενη κοπέλα στην οποία αρέσει και η οποία του ζητά να βγάλει πρώτος τα ρούχα του στην κάμερα του υπολογιστή του. Στο επόμενο μήνυμα, του λέει πως τον έχει καταγράψει σε βίντεο και πως αν δεν στείλει 100 ευρώ θα το στείλει στους φίλους του.
Στην άλλη περίπτωση, μια κοπέλα πιεσμένη και στενοχωρημένη, παρασύρεται από έναν υποτίθεται νεαρό που της ζητά φωτογραφίες για να της κάνει επαγγελματική φωτογράφιση. Της λέει πόσο όμορφη είναι και της ζητά όλο και περισσότερα. Η κοπέλα στέλνει μια φωτογραφία της που είναι μόνο με το σουτιέν και τότε αρχίζει ο εκβιασμός: Αν δεν στείλει και γυμνές της φωτογραφίες, εκείνη με το εσώρουχο θα κυκλοφορήσει σε όλο το σχολείο...
Όπως αναφέρει το βίντεο της αστυνομίας, πρόκειται για ένα καλοστημένο δίκτυο, με ανθρώπους που δουλεύουν και αποσπούν από τα θύματα χρήματα, εκβιάζοντας τα.
Δείτε το σοκαριστικό βίντεο της Ελληνικής Αστυνομίας για τους κινδύνους του διαδικτύου.
 

 

 

Find Us on Facebook