Jun 23, 2017 Last Updated 4:20 PM, Jun 23, 2017
Konstantinos Sarrikostas

Konstantinos Sarrikostas

«Η μνήμη και η λύπη είναι οι τροφοδότες της ποίησης, αλλά τα ποιήματα είναι σαν να έχουν διαλέξει τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να γραφτούν.

Ίσως και να έχουν προϋπάρξει της σύνθεσής τους και γι’ αυτό να αντιστέκονται στη γλώσσα όταν προσπαθεί να τα διαπλάσει. Διότι πρέπει να ξέρουμε πως για να γραφτεί ένα ποίημα χρειάζεται προηγουμένως να ομονοήσουν άπειροι παράγοντες».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Κική Δημουλά η οποία αναγορεύτηκε, προ ολίγων ημερών, επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι είναι λοιπόν η ποίηση; Για εμάς τα χρώματα μιας σκέψης μέσα στο γκρίζο περιβάλλον που ζούμε ή ακόμη καλύτερα όπως την είχε ορίσει ο Ντα Βίντσι «η ζωγραφική είναι η ποίηση που βλέπεται, αλλά η ποίηση είναι ζωγραφική που ακούγεται».

Πόσο μας λείπει; Πόσο μας λείπουν οι άνθρωποι των τεχνών σε ένα μέλλον που φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο και αβέβαιο; Πού είναι εν τέλει οι άνθρωποι του πολιτισμού να βάλουν στο περιθώριο δηλώσεις και πρακτικές που κυριολεκτικά μας εξοργίζουν όπως αυτή του Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος είπε πως «ήταν μια στραβή» ο θάνατος του 11χρονου από το Μενίδι.

Πρόκειται αναμφίβολα για περιθωριακές δηλώσεις από τον υφυπουργό Μετανάστευσης και ο μόνος τρόπος να μην ακούγονται είναι να καλύπτονται με επιχειρήματα και όχι από τη σιωπή μιας κοινωνίας. Βλέπετε κάποια στελέχη αυτής της κυβέρνησης αγκιστρωμένα από τη χλιδή της εξουσίας έχουν απολέσει τη λογική τους.

Και η απάντηση πρέπει να είναι ηχηρή από εμάς τους πολίτες. Και από τους ανθρώπους των τεχνών. Να τους δείξουμε ποιος είναι ο πραγματικός πολιτισμός του τόπου, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις πάσης φύσεως δηλώσεις που είναι τουλάχιστον εξωφρενικές.

Πρέπει «να ανακτήσουμε το νήμα της σύνδεσης της παραγόμενης τέχνης με την κοινωνία», όπως πολύ εύστοχα είπε ο Αντώνης Σουσάμογλου - εξάρχων βιολιστής του Κ.Ο.Θ. και να ανακτήσουμε τον βηματισμό μας μέσω της οικουμενικότητας των τεχνών.

Να παραμερίσουμε τις εμμονές, την προχειρότητα και τις συντεχνίες που μας κατακλύζουν. Σίγουρα τότε θα γίνουμε δικαιότεροι, το πνεύμα μας θα διευρυνθεί και θα αποκτήσουμε νέες αντοχές να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις της κοινωνίας μας.
Οφείλουμε αν θέλετε να σταματήσουμε να ζούμε σε μια κοινωνία τυφλών, να είμαστε λιποτάκτες των προβλημάτων μας και να αναζητήσουμε χαρισματικούς ανθρώπους. Ας τους ψάξουμε…

Bραβεύτηκε από την ελληνική μαθηματική εταιρεία στο εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο Θεόδωρος Σπονδυλίδης, εγγονός του αείμνηστου Δημάρχου Γλυφάδας και γιος του πρωην αντιπεριφερειάρχη Θανάση.

Το βραβείο ο μαθητής το παρέλαβε από τον Γιάννη Τσαρπαλή. Ο πρώην Δήμαρχος Αργυρούπολης και μέλος του ΔΣ της μαθηματικής εταιρείας ανέφερεε στο facebook για τη συγκεκριμένη διάκριση: «Είμαι σίγουρος ότι ο παππούς του που τον βλέπει από ψηλά θα είναι υπερήφανος», ενώ ο Θανάσης Σπονδυλίδης συμπλήρωσε: «Εύχομαι σε όλους να νιώσετε κάποια στιγμή τέτοια περηφάνια...».

Tagged under

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1 σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των δήμων. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην καθημερινότητα των δημοτών αλλά και στη λειτουργία των υπηρεσιών. 

Για την έργο της πλατείας Καραϊσκάκη αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργούν κάποιοι στο αναπτυξιακό σχέδιο του δήμου Γλυφάδας μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου... 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τo βράδυ της Δευτέρας τη διάλεξη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας που διοργάνωσε ο Δήμος Γλυφάδας στο Διασχολικό Κέντρο της πόλης.

Ο Ντένης Κουτούδης, πιστοποιημένος επαγγελματίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωση και δη στο LinkedIn, μίλησε εκτενώς για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την εύρεση εργασίας μέσω του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου για επαγγελματίες στον κόσμο, του LinkedIn.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στο ρόλο της δικτύωσης στην επιχειρηματικότητα και φυσικά στην αναζήτηση εργασίας.

018

Όπως τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα αναλάβει και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες για παρόμοιες εκδηλώσεις, που στηρίζουν το επιχειρείν και βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας.

022

Ειδικές αναφορές έγιναν από τον κ. Κουτούδη στους τρόπους επαγγελματικής δικτύωσης (networking) καθώς επίσης και στην αναγνωρισιμότητα του εμπορικού σήματος (brand awareness). Παράλληλα, ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης περιέγραψε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να πετύχει τον επαγγελματικό του στόχο μέσα στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο των επαγγελματιών.

020

Find Us on Facebook