Jan 26, 2021 Last Updated 3:59 PM, Jan 25, 2021

Σαρηγιάννης: Παράταση lockdown και κλειστά σχολεία και μετά τις 7 Ιανουαρίου

Published in ΥΓΕΙΑ
Read 138 times
Rate this item
(3 votes)
Tagged under

Τη χρονική επέκταση του υπάρχοντος lockdown, κρίνει ως απαραίτητο μέτρο κατά του νέου κορονοϊού ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Τι είπε συγκεκριμένα για τα σχολεία.

 Την ανάγκη να παραταθεί το lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, εξέφρασε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.Εάν ανοίξουμε νωρίτερα θα υπάρξει αναζωπύρωση του ιού, προειδοποίησε ο καθηγητής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.Επεσήμανε, δε, πως και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τότε και να μην ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως, για να φτάσουμε στο στόχο των 500 κρουσμάτων, θα πρέπει να παραταθεί το «απαγορευτικό». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. 

Εξαδάκτυλος: Πιθανώς να κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο

Τι είπε για τη μετάλλαξη του κορονοϊού και το εμβόλιοΟ πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα βρίσκονται υπό εξέταση τα δεδομένα.«Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι. Υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από τις αρχές της Βρετανίας, καθώς από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού δε συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της. Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, δήλωσε ότι «τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους. «Η τεχνολογία που ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ακολουθούν άλλη τεχνολογία από αυτή του εμβολίου της γρίπης και είναι τέτοια που καλύπτει τις μικρές μεταλλάξεις. Δε χρειάζεται να πάμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου.Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιάζεται για τον κορoνοϊό κάθε χρόνο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από το πόση θα είναι η ανοσία που δίνει το εμβόλιο, καθώς ακόμα δεν έχει αποδειχτεί, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που νόσησαν δεν έχουν καν συμπληρώσει 12 μήνες. Ωστόσο, δεν το απέκλεισε.


Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείσει τα σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ότι «όταν στην πρώτη φάση οι χώρες που έκλεισαν τα σύνορα στην Κίνα είχαν πολύ μεγάλη διάδοση και αυτές που δεν τα έκλεισαν κι ήλεγχαν τους ταξιδιώτες δεν είχαν μεγάλη διάδοση».  Τέλος, ξεκαθάρισε ότι με το δεύτερο κύμα κορoνοϊού δεν έχουμε τελειώσει. «Το δεύτερο κύμα είναι εδώ, φουσκωμένο και περιμένουμε να το δούμε να κάμπτεται. Γιατί έχουμε δει μεν τους ανθρώπους που ανιχνεύονται θετικοί να μειώνονται, αλλά όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι διψήφιος θα πάρουμε ανάσα. Μετά τις γιορτές μπορεί να είναι μειωμένος ο αριθμός τους».

Last modified on Monday, 21 December 2020 12:03

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook