Dec 05, 2020 Last Updated 5:49 PM, Dec 4, 2020

Στέφανος Δάνδολος: «Όταν θα δεις τη θάλασσα»!..

Read 5208 times
Rate this item
(3 votes)
Με ένα επικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στα χρόνια του Τρικούπη, επιστρέφει αυτό το φθινόπωρο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων ο Στέφανος Δάνδολος. Μια περίπου τετραετία μετά την «Χορεύτρια του Διαβόλου», και εκ νέου από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, ο γνωστός μυθιστοριογράφος υπογράφει το «Όταν θα δεις τη θάλασσα», ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στις 6 Οκτωβρίου και αναβιώνει το πνεύμα των μεγάλων ρομαντικών περιπετειών που σημάδεψαν τη λογοτεχνία του δεκάτου ενάτου αιώνα. 
Με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματος –στις 6 Οκτωβρίου– ιδού μια σύντομη συζήτηση που κάναμε μαζί του. 
 
-Πως αισθάνεσαι που σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί το νέο σου βιβλίο;
 
Ανακουφισμένος και χαρούμενος. Επί τρία χρόνια έγραφα, οπότε τώρα είναι η περίοδος της εξωστρέφειας. Μιλάς με αναγνώστες, ανταλλάσσεις απόψεις για το βιβλίο. Είναι σαν να τελειώνει ένας μαραθώνιος και να βρίσκεσαι πάλι στον κόσμο. 
 
-  Οι τίτλοι των μυθιστορημάτων σου χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους, εμπνευσμένοι. Τον καινούργιο σου τίτλο τον βρήκες εσύ ή είχες βοήθεια;  
 
Ήταν δώρο της γυναίκας μου. Βρισκόμουν σε αδιέξοδο και κείνη επινόησε αυτή τη φράση… «όταν θα δεις τη θάλασσα». Είναι μια πολύ όμορφη φράση γιατί όλοι αγαπάμε τη θάλασσα. Η θάλασσα είναι ταξίδι, είναι λιμάνι, είναι φως. Για να είμαι ειλικρινής, πάντως, έχω μια συνήθεια να εγκλωβίζομαι στο θέμα των τίτλων. Ποτέ δεν μου ήταν εύκολοι.
 
- Πόσο δύσκολο είναι για έναν συγγραφέα να δημιουργεί εν μέσω οικονομικής  κρίσης; Τι αντίκτυπο είχαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στη γραφή σου;  
 
Όλοι δοκιμαζόμαστε. Και όλοι παλεύουμε. Έχω ξαναπεί ότι το γράψιμο δεν είναι χόμπι, όπως νομίζουν μερικοί. Είναι μια εργασία, και είναι σκληρή, απαιτητική εργασία. Τώρα ως προς τον αντίκτυπο στη γραφή μου, σίγουρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν επηρεάσει την διαχείριση του υλικού μου. Και στη «Χορεύτρια του Διαβόλου» υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι που παρέπεμπε στην οικονομική κρίση, και στο «Όταν θα δεις τη θάλασσα» υπάρχει. Διότι και σε ένα έργο εποχής ακόμη, ή ίσως ειδικά σε αυτό, μπορείς να κάνεις καίριες αναγωγές.    
 
- Τα βιβλία σου -όπως έχεις δηλώσει-  περιέχουν αρκετά βιωματικά στοιχεία. Αυτό που θα κυκλοφορήσει έχει προσωπικές επιρροές; 
 
Λίγα βιβλία μου περιέχουν βιωματικά στοιχεία. Κάποια της πρώτης μου περιόδου και ο «Τελευταίος Κύκνος» του 2009. Όχι, αυτό που θα κυκλοφορήσει δεν περιέχει κάτι βιωματικό. Προτιμώ πια να ταξιδεύω μακριά από τον εαυτό μου και όχι μέσα σε αυτόν. 
 
- Η οικογένειά σου μεγάλωσε… Ένα παιδί μπήκε στη ζωή σου. Είναι  δύσκολο να συνδυάσεις τους δύο ρόλους; 
 
Καθόλου δύσκολο. Το να είμαι πατέρας είναι το ωραιότερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί. Και μακράν το πιο ουσιαστικό από οτιδήποτε άλλο.  
 
- Ο γιος σου είναι πηγή έμπνευσης; Υπάρχουν αναφορές στο νέο σου βιβλίο στο δεσμό γονιού και παιδιού;    
 
Υπάρχουν κάποιες αναφορές, ναι. Και πρέπει να πω εδώ ότι παρότι άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο μόλις γεννήθηκε ο γιος μου, η ιδιοσυγκρασία του αυτά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του φίλτραραν ένα βαθύ κομμάτι του μυθιστορήματος. Από πολύ μικρός λάτρευε τα τρένα, και έτσι συμπεριέλαβα στο βιβλίο μια μεγάλη περιπέτεια για το πώς σχεδιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου επί Τρικούπη. Λάτρευε τα καραβάκια, κι έτσι συμπεριέλαβα ατμόπλοια και ορίζοντες της θάλασσας. Θα έλεγα πως εξαιτίας του θέλησα να γράψω ένα μυθιστόρημα για την αγάπη και την ελπίδα. Και ο μοναδικός στόχος που είχα, γράφοντας, ήταν να το πιάσει στα χέρια του έπειτα από χρόνια και διαβάζοντάς το να νιώσει περήφανος για τον πατέρα του. Όχι για τον τρόπο που γράφει ο πατέρας του, αλλά για την αισθητική ζωής που διατρέχουν τις σελίδες, την ανθρωπιά, την πίστη, την ευαισθησία, την υπομονή και την επιμονή. 
 
- Περισσότεροι άνδρες ή γυναίκες έχουν διαβάσει τα βιβλία που έχεις γράψει μέχρι σήμερα;
 
Έχω την υποψία γυναίκες. Οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο από τους άντρες στη χώρα μας. 
 
- Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;
 
«Το μονοπάτι για τα βάθη του Βορρά» του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν. Και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.  
Και σαν επίλογο θα ήθελες να κάνεις μια ευχή για όσα βιώνουμε; 
Καλή δύναμη σε όλους. Και λίγη περισσότερη ευγένεια. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τον καλό το λόγο.
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ   
Ο Στέφανος Δάνδολος έχει γράψει τα μυθιστορήματα Υπνοβάτες του Σεπτέμβρη (1996), Ο περίγελος των αγίων (1997), Και φόρεσαν χειροπέδες στα πουλιά (2000), Νάρκισσοι και Κανίβαλοι (2002), Νέρων – Εγώ, ένας θεός (2004), Το αγόρι στην αποβάθρα (2007), Ο τελευταίος κύκνος (2009) και Η Χορεύτρια του Διαβόλου (2013). 
Είναι μεταφρασμένος στα Ιταλικά, στα Κορεάτικα και στα Τουρκικά, ενώ τον Μάιο του 2009 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μπότση για το συγγραφικό του έργο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
 
 
 
Last modified on Friday, 09 September 2016 10:06

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Most Read

Find Us on Facebook