Feb 24, 2021 Last Updated 4:12 PM, Feb 24, 2021

Θεοφάνεια- Γλυφάδα: Με αποστάσεις οι πιστοί μέσα στις εκκλησίες, μικρός συνωστισμός για τον Αγιασμό απ' έξω

Published in ΓΛΥΦΑΔΑ
Read 373 times
Rate this item
(1 Vote)

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας και με τα μέτρα να τηρούνται τουλάχιστον στις εκκλησίες της Γλυφάδας γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια. Οι πιστοί φορούσαν μάσκες και κρατούσαν τις αποστάσεις ενώ ουρές για αγιασμό σχηματίστηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Τρύφωνα και του Αγίου Παύλου.

Αρκετοί πιστοί επισκεφτηκαν και τον ναό του Αγίου Νεκταρίου στο μοναστήρι της Τερψιθέας. Χωρίς προβλήματα τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Εκεί είχαν τοποθετηθεί τέσσερις δεξαμενές και χωρίς συνωστισμό ο κόσμος λάμβανε τον Αγιασμό του.  

Στην υπόλοιπη χώρα

Ανοιχτές ήταν οι εκκλησίες σε όλη τη χώρα σήμερα, Θεοφάνεια, για τους πιστούς αλλά με τήρηση των μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και οι μετέπειτα ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης και Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε να εκτονωθεί η ένταση που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών με αφορμή το άνοιγμα των εκκλησιών τα Θεοφάνεια. Γι' αυτό και σε εγκύκλιο που έστειλε ο Ιερώνυμος στους μητροπολίτες, ζητούσε «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών».  

Έτσι, οι ιεροί ναοί άνοιξαν τις πύλες τους για τους πιστούς, σύμφωνα με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ναών, ένα πιστό ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, μέγιστο αριθμό πιστών στους ιερούς ναούς τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς τα 50. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δώσει ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μία Λειτουργία.

Στη Μητρόπολη Πειραιώς, ωστόσο, ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει την απορία του γιατί δεν επετράπη ο Αγιασμός των Υδάτων σε εξωτερικό χώρο, με ταυτόχρονη τήρηση των μέτρων, οι πιστοί που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, στη συνέχεια κοινώνησαν κανονικά. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έκανε λόγο για «πολύ ανησυχητικές εικόνες». Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ είχε διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς και ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού. Οπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, δεν ήθελαν, λόγω της ημέρας, να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, αλλά περίμεναν απ' όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.Τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Πάτρα και η Λάρισα , οι ναοί άνοιξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων, τηρώντας τα μέτρα.

Στη Μητρόπολη Αθηνών στη λειτουργία των Θεοφανίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έφτασε στον ναό χωρίς να κάνει δηλώσεις. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ όλοι τηρούσαν τους κανόνες. Έξω από τη Μητρόπολη η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, που επικαλείται το voria.gr, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνιμη παρουσία αστυνομικών έξω από τον ναό, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν σε όλη την πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων. Στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, αντίθετα, μεγάλη ήταν η ουρά που σχημάτισαν οι πιστοί έξω από τον ομώνυμο ιερό ναό.

Last modified on Wednesday, 06 January 2021 11:40

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook