Oct 27, 2020 Last Updated 6:52 AM, Oct 27, 2020

Κορονοϊός : Μια «ανάσα» από νέα μέτρα στην Αττική – Ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος Υγείας

Read 104 times
Rate this item
(1 Vote)
Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής όπου εντοπίζονται τουλάχιστον τα μισά και πολλές φορές περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορονοϊού ανά ημέρα, τη φέρνει πιο κοντά σε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, ακόμη και σε ένα ενδεχόμενο lockdown.
 
Τρομάζουν οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, που τις τελευταίες μέρες παραμένουν σταθερά πάνω από 300, με την Αττική να εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, καθώς εκεί καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές οι περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα.
 
Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, είχε την Τετάρτη 194 από τα συνολικά 358 νέα κρούσματα του κοροναϊού και βρίσκεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στο όριο του συναγερμού και της λήψης νέων μέτρων.
 
Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο προκαλεί, η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, με τους ειδικούς  να σημειώνουν την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για το μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου «ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα». Προβληματισμός υπάρχει στο μεταξύ για τις καταλήψεις στα σχολεία, όπου οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας. Καθώς το νόσημα μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες.
 
Τα επόμενα μέτρα που εξετάζονται, για να περιοριστεί η πανδημία αλλά και να διασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών στο σύστημα Υγείας, είναι η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των μετακινήσεων για τους άνω των 65, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν να δίνουν έμφαση σε μέτρα που δε θα έχουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις ενός οριζόντιου lockdown.
 
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να φανεί η επίδραση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αττική.
 
 
 
Το σχέδιο για τις ΜΕΘ
 
 
Ένα από τα προβλήματα που απασχολούν έντονα τους επιστήμονες είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες πιέζονται πολύ έντονα. Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου,  «έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα υλοποιούμε αναλόγως από τις περιπτώσεις που θα βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει στην Αθήνα και έχουμε 107 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID. Αυτές τις 107 μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να τις κάνουμε 150, ενεργοποιώντας και μετατρέποντας κάποιες άλλες κλίνες από πολυδύναμες μονάδες».
 
Η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως τα κρούσματα που μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν μένουν για πάντα εκεί και δεν καταλήγουν όλοι. «Αυτή τη στιγμή η επιβίωση που έχουμε είναι πολύ υψηλή και η ελληνικές ΜΕΘ έχουν πολύ καλύτερη επιβίωση από χώρες όπως οι ΗΠΑ και Βρετανία. Αυτή τη στιγμή έχουμε και πιο γρήγορη διακίνηση ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ».
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κ. Κοτανίδου, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία. Την Τετάρτη, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική ήταν ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID ήταν ελεύθερες το 40% των κλινών.
 
 
Τα  στοιχεία που τρομάζουν τους ειδικούς
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής επτά:
 
1. Την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων
 
2. Τον αριθμό των θανάτων καθημερινά
 
3. Τις ανησυχητικές εισαγωγές στα νοσοκομεία
 
4. Τον αριθμό των διασωληνώσεων
 
5. Την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των κλινών ΜΕΘ
 
6. Το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά στον Covid-19
 
7. Τον δείκτη μετάδοσης R0 που έχει ξεπεράσει το ένα
 
 
Όλα κρίνονται από την τήρηση των μέτρων
Τα επόμενα μέτρα που εξετάζονται, για να περιοριστεί η πανδημία αλλά και να διασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών στο σύστημα Υγείας, είναι η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των μετακινήσεων για τους άνω των 65, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν να δίνουν έμφαση σε μέτρα που δε θα έχουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις ενός οριζόντιου lockdown.
 
Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να φανεί η επίδραση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αττική. Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα πάμε σε νεώτερα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να αποφύγει το γενικό lockdown.
 
Παράλληλα, αναμένονται νέα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με πιο συχνά δρομολόγια ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
 
 
Last modified on Thursday, 24 September 2020 10:15

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook