Dec 01, 2020 Last Updated 7:15 PM, Nov 30, 2020

Κορονοϊός- lockdown: Προβληματισμός από τη μη μείωση του επιδημικού κύματος

Read 64 times
Rate this item
(2 votes)

" Με χρήση μάσκας στο 95% ίσως δεν χρειάζεται lockdown. Κανείς δεν είναι άτρωτος", επανέλαβε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, τόνισε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος επισήμανε ότι «χρειάστηκαν νέα μέτρα στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας». Επανέλαβε δε ότι για όσους εισέρχονται στη χώρα απαιτείται έγγραφο PLF καθώς επίσης τεστ PCR έως 72 ωρών πριν, ενώ πλέον σε όλους τους εισερχόμενους διεξάγεται rapid test.

Η καθηγήτρια κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα είναι στα 45 έτη στην επικράτεια. «Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύεται σε απλές κλίνες covid στη χώρα μας ξεπέρασε τις 4.000 ενώ 519 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα», ανακοίνωσε η λοιμωξιολόγος, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα παραμένουν πολλά σε Αττική (582) και Θεσσαλονίκη (673).

Αποκάλυψε δε ότι τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είχαμε σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα. «Κανείς δεν είναι άτρωτος», επανέλαβε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, λέγοντας: «Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα lockdown να μην είναι απαραίτητα.Τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

«Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε, είναι εντελώς απρόβλεπτο το ποιος θα κινδυνεύσει», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις που «η κούραση των περιορισμών υπερτερεί», υπογραμμίζοντας ότι «λάθος αποφάσεις για πρόσκαιρες απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Αναφερόμενη στα εμβόλια, είπε ότι «ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση», και πως «μόνο μέσω αυτού θα υπάρξει η ανοσία της αγέλης». Σημείωσε ότι οι έως τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν το «απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας». Η ίδια κατέληξε λέγοντας ότι «το γενικευμένο lockdown φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποδίδει».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά σημείωσε ότι «το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημία θερίζει ζωές». «Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλαδα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση». Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ο ιός «χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας» και πως «η εξάπλωση συντηρείται εντός των οικογενειών». Προχώρησε δε στην έκκληση ότι τώρα όσο ποτέ είναι η στιγμή να προστατεύσετε τους μεγαλύτερους.

«Εφόσον χρειαστεί, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών», είπε ερωτηθείς σχετικά ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Last modified on Friday, 20 November 2020 19:10

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Most Read

ΣΔΟΕ: Απάτη τύπου carousel από eshop - Zημιά πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ

ΣΔΟΕ: Απάτη τύπου carousel από esho…

26 Nov 2020 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

"Χρυσές δουλειές" για σπείρα διακίνησης ναρκωτικών τα νότια προάστια

"Χρυσές δουλειές" για σπε…

22 Nov 2020 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

"Χειροπέδες" σε διαρρήκτες- "Χτυπούσαν" σπίτια στα νότια προάστια αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

"Χειροπέδες" σε διαρρήκτε…

13 Nov 2020 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Find Us on Facebook