Dec 01, 2020 Last Updated 9:43 AM, Dec 1, 2020

Σαν σήμερα "έφυγε" Δημήτρης Ροντήρης- Το θέατρο, η Επίδαυρος και η Γλυφάδα

Published in ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Read 256 times
Rate this item
(1 Vote)

Δημήτρης Ροντήρης (1899 - 20 Δεκεμβρίου 1981)- Ένας σπουδαίος θεατράνθρωπος που έζησε και στη Γλυφάδα. Ποιους σπουδαίους ηθοποιούς καθοδήγησε στη θεατρική σκηνή.

Ο Δημήτρης Ροντήρης που έζησε στη Γλυφάδα σημάδεψε την θεατρική αισθητική αντίληψη από την δεκαετία του ’ 30 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 κυρίως στον τομέα του κλασικού θεάτρου. Ο θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Ροντήρης (1899 - 20 Δεκεμβρίου 1981) πέρασε στην ιστορία, ως ο «δάσκαλος» του αρχαίου δράματος.

Υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία του ελληνικού θεάτρου, αλλά και ευρύτερα της εγχώριας καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής. Χαρακτηρίσθηκε ως ο πρώτος μεγάλος σκηνοθέτης με όραμα. Ο άνθρωπος που μορφοποίησε το ανέβασμα της αρχαίας τραγωδίας σε ένα ύφος που κυριαρχεί μέχρι τις μέρες μας.

Παράλληλα, ήταν ο δάσκαλος που «έπλασε» γενιές σπουδαίων ηθοποιών από την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ μέχρι την ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ και την ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ. Από πολλούς όμως θεωρείται παρωχημένος και απομεινάρι μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ήταν ο αδιαφιλονίκητος Δάσκαλος-Σκηνοθέτης της «χρυσής» περιόδου του Εθνικού Θεάτρου την δεκαετία του τριάντα, με εκθαμβωτικής λάμψης παραστάσεις και κορυφαίους ηθοποιούς όπως ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ, η ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, η ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ, ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ και όλοι οι άλλοι που αποτέλεσαν την πιο προικισμένη φουρνιά ηθοποιών στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
Ήταν ο άνθρωπος που επανέφερε τον τραγικό λόγο στην ΕΠΙΔΑΥΡΟ ύστερα από 25 αιώνες, στην αναβίωση της «ΗΛΕΚΤΡΑΣ» το 1938.
Με «γερμανικές» καταβολές του και μαθητεία δίπλα στον περίφημο ΜΑΞ ΡΑΪΝΧΑΡΤ, είχε ελπιδοφόρο του ξεκίνημα ως ένας σπουδαίου ταλέντου ηθοποιος δίπλα στην ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ. Ειχε ιδιαίτερο ύφος και προσέγγισή στο ανέβασμα της αρχαίας τραγωδίας, με την προσήλωσή του στην σωστή εκφορά του λόγου, την ομαδική συνεκφώνηση του χορού και το τελετουργικό στοιχείο.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, παρουσιάζονται και οι αντιφατικές πλευρές της προσωπικότητάς του, η αδυναμία αξιοποίησης της μεγάλης ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, η σύμπλευσή του αρχικά και στη συνέχεια η σύγκρουση με το ζεύγος ΠΑΞΙΝΟΥ-ΜΙΝΩΤΗ, η ανοχή στο μετεμφυλιακό καθεστώς που καταδίωκε τους αριστερούς ηθοποιούς και φυσικά η ταύτισή του με τη συντηρητική παράταξη, που τελικά τον οδήγησε το 1955 στην τραγική για εκείνον αποπομπή του από τη Διεύθυνση του Εθνικού. Ο ΡΟΝΤΗΡΗΣ αποκομμένος από το Εθνικό, ξεκινά μόνος του την περιπέτεια της δημιουργίας του Πειραϊκού Θεάτρου. Μέσα από πλουσιότατο οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό και έρευνα σε σπάνια αρχεία, αναδύεται μια ολόκληρη εποχή.

rontiris kori                 Με την κόρη του Κωστούλα στο σπίτι του στη Γλυφάδα

Γεννήθηκε στον Πειραιά και κατ' αρχήν εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, την οποία, μετά από διετή φοίτηση, εγκατέλειψε για χάρη της νομικής του σπουδής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε το 1919, ως ηθοποιός. Στη συνέχεια μετέβη στην Αυστρία, όπου και σπούδασε θέατρο, ιστορία τέχνης και αρχαία ελληνική φιλολογία. Με το πέρας των σπουδών του εκεί, μετέβη στο Βερολίνο παρά τον μεγάλο σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ.
Επανήλθε στην Ελλάδα και διορίσθηκε το 1933 σκηνοθέτης στο Βασιλικό θέατρο αλλά και στο «Θέατρο Ωδείου», όπου εμφανίστηκε πρώτα ως σκηνοθέτης, με το μουσικό δράμα του Μανώλη Καλομοίρη «Το δαχτυλίδι της μάνας». Αργότερα, διετέλεσε σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση κατά τους χρόνους 1946-1950 και 1953-1955. Το 1950 ίδρυσε την «Ελληνική Σκηνή» και το 1957 το «Πειραϊκό Θέατρο», επικεφαλής του οποίου έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας, όπου παρουσίασε θεατρικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.

Σκηνοθέτησε πολλά έργα του παγκόσμιου κλασικού αλλά και νεότερου δραματολογίου, μεταξύ των οποίων 11 έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ καθώς και πολλές αρχαίες τραγωδίες. Η σκηνοθεσία του στην Ηλέκτρα και στον Άμλετ, τα οποία ο θίασος του Βασιλικού Θεάτρου ανέβασε το 1939 στην Αγγλία και τη Γερμανία, προκάλεσε τις πλέον ενθουσιώδεις κριτικές των ειδικών του χώρου. Ιδιαίτερα η παράσταση της τριλογίας του Αισχύλου Ορέστεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1949, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής αρχής της χώρας, θεωρήθηκε ως εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα.

Ο Ροντήρης διατηρούσε σπίτι στη Γλυφάδα και πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 1981.

Last modified on Friday, 20 December 2019 09:39

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Most Read

ΣΔΟΕ: Απάτη τύπου carousel από eshop - Zημιά πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ

ΣΔΟΕ: Απάτη τύπου carousel από esho…

26 Nov 2020 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

"Χρυσές δουλειές" για σπείρα διακίνησης ναρκωτικών τα νότια προάστια

"Χρυσές δουλειές" για σπε…

22 Nov 2020 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

"Χειροπέδες" σε διαρρήκτες- "Χτυπούσαν" σπίτια στα νότια προάστια αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

"Χειροπέδες" σε διαρρήκτε…

13 Nov 2020 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Find Us on Facebook