Aug 13, 2022 Last Updated 12:55 PM, Apr 15, 2022

Η ιστορία του Ιερού Ναού των Πολιούχων της Γλυφάδας- Πότε χτίστηκε...

Published in ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Read 741 times
Rate this item
(2 votes)

Ο ναός των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (1940) αποτελεί τοπόσημο της Γλυφάδας μαζί με το παλιό Δημαρχείο.

Με αφορμή τον αυριανό εορτασμό των Πολιούχων της πόλης ο καλός φίλος Elias Christeas μας θυμίζει την ιστορία για το πως χτίστηκε ο Μητροπολιτικός Ναός. Συγκεκριμένα αναφέρει:

-Την 8η/6/1931 το Διοικητικό Συμβούλιο του εξωραϊστικού Συλλόγου κατοίκων ιδιοκτητών και παραθεριστών Πυρναρής Γλυφάδας, αποφάσισε να αρχίσει τις διαδικασίες για την ανέγερση καθεδρικού ναού, αντάξιου της τότε Κοινότητας...
Η ανέγερση όμως δεν προχωρούσε καθώς το προϊόν των εράνων και των δωρεών και των δημοτών δεν επαρκούσε … Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1935 χάρη στον εφοπλιστή Αλκιβιάδη Μιχ. Τατάκη, ο οποίος ανέλαβε την πλήρη δαπάνη ανέγερσης του Ναού (είχε κάνει τάμα στους αγίους να ανεγείρει λαμπρό Ναό στην χάρη τους).

poliouxoi glyfadas2

Η ανέγερση και ο πόλεμος


Ο Ναός αναγέρθηκε τελικά το 1940 στην εξωτερική μορφή που υπάρχει σήμερα με σχέδιο του αρχιτέκτονα Γεωργίου Δραγαζίκη. Το αρχικό σχέδιο του Ναού του αρχιτέκτονα Κίμωνα Λάσκαρη ήταν διαφορετικό και απεικόνιζε μια κλασική βυζαντινή εκκλησία. Όμως τελικά, το σχέδιο ανετέθη στον γερμανο-σπουδασμένο Γεώργιο Δραγαζίκη, ο οποίος το σχέδιο υιοθέτησε από εκκλησία της Δρέσδης. Η μελέτη και επίβλεψε του δυσκολότατου αυτού έργου έγινε από τον πολ. μηχανικό Κων. Δίγκα.

polioyxoi glyfadas


Παρ΄ όλο ότι το εξωτερικό οικοδόμημα του Ναού τελείωσε το 1940, ο Ναός δεν λειτουργούσε γιατί δεν είχαν τελειώσει οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις κι άλλες εργασίες. Μέχρι το χειμώνα του 1942 λειτουργούσε ο παλαιός μικρός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μια πτωχή Βασιλική, δίπλα στο Δημαρχείο και απέναντι από την κεντρική είσοδο του σημερινού Ναού, όπου τώρα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα εκεί που ήταν το Ιερό του Ναού. Ένα βράδυ, ο παλαιός Άγιος Κωνσταντίνος εξαφανίστηκε από… εγγλέζικη βόμβα που έπεσε πίσω από το Ιερό, οπότε εξ ανάγκης άρχισε να λειτουργεί ο νέος Ναός, που αποπερατώθηκε το 1950.

Στον νέο Ναό μεταφέρθηκε και η παλαιότερη ολόσωμη εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η μόνη που σώθηκε από τον βομβαρδισμό. Το εσωτερικό της εκκλησίας αφήνει τον επισκέπτη έκθαμβο καθώς αυτός περιβάλλεται από τις υπέροχες αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά του.

Η "Πλατυτέρα" του Φώτη Κόντογλου


Αξιομνημόνευτο είναι ότι η «Πλατυτέρα» στο Ιερό του Ναού είναι έργο του διάσημου έλληνα ζωγράφου Φώτη Κόντογλου και η πρώτη χρονικά αγιογραφία του εσωτερικού Ναού. Η περαιτέρω αγιογράφηση του Ναού υπήρξε δύσκολη και πραγματοποιήθηκε χάρη στις προσπάθειες και την επιμονή των ιερέων του και τις δωρεές των πιστών. Την αγιογράφηση ολοκλήρωσε ο αγιογράφος Ανδρέας Αβδελόπουλος (ήταν ανακάλυψη του Παπα-Μάρκου Πουλίδη, ο οποίος φρόντιζε από μικρή ηλικία το ναό, πριν καν χειροτονηθεί….). Ο καλλιτέχνης τελείωσε το αξιομνημόνευτο και εμπνευσμένο έργο του τον στον χρόνο ρεκόρ των έξι μηνών, το 1971. Η πλήρης αγιογράφηση του Ναού ολοκληρώθηκε τα Χριστούγεννα του 1974 και μεγάλο μέρος της οφείλεται στις δωρεές της κ. Αμαλίας Σταμούλη-Στράτου.

Ζωντανά μέσω Διαδικτύου ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό των Πολιούχων Γλυφάδας  
                                  
Ενόψει του εορτασμού των Πολιούχων Γλυφάδας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ανακοινώνεται ότι ο πανηγυρικός Εσπερινός αύριο στις 7:00 το απόγευμα και η Θεία Λειτουργία της Πέμπτης στις 7:30 το πρωί θα μεταδοθούν διαδικτυακά από το site του Δήμου Γλυφάδας www.glyfada.gr, τη σελίδα του δήμου στο facebook, καθώς και από το κανάλι του δήμου στο Youtube.

Last modified on Wednesday, 20 May 2020 08:59

Ροή Ειδήσεων

Prev Next

Find Us on Facebook